Poniedziałek, 01.27.2025, 10:45 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Zupa gulaszowa

Składniki: 1 czerwona papryka, 300- 400 g mięsa gulaszowego lub łopatki, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 seler, kilka ziemniaków, 1 por, sól, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, pieprz, słodka papryka w proszku, vegeta do smaku, olej.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler. Zagotować. Na patelni podsmażyć pokrojone mięso i cebulę. Oprószyć słodką papryką, solą i pieprzem. Paprykę umyć i po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Dorzucić do zawartości patelni. Dusić przez chwilę po czym składniki dołożyć do ziemniaków. Całość gotować do miękkości. Dorzucić posiekany por. Dodać przecier i doprawić vegetą.

                                                *****

Bigos królewski

Składniki na ok. 15 porcji: 3 kg kapusty kiszonej, 50 dag boczku wędzonego, 50 dag boczku świeżego, 50 dag kiełbasy cienkiej typu śląska, 50 dag mięsa wieprzowego np. łopatka, 4 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 garści suszonych grzybów, 2 garści wędzonych śliwek, sól, pieprz, 2 czubate łyżki majeranku, 4 liście laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, olej.

Kapustę wypłucz,pokrój i wrzuć do garnka. Dolej litr wody i gotuj  na małym ogniu. Pokrój w kostkę boczek, mięso i kiełbasę. Po kolei podsmażaj na oleju i wrzuć do kapusty. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę,czosnek w plasterkach, suszone połamane grzyby i pokrojone śliwki. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i gotuj ok 3 godz na małym ogniu. Mieszaj często by się nie przypalił, dodaj przecier pomidorowy i dobrze zamieszaj łyżka i zagotuj.

                                                *****

Zupa rybna z pangi

Składniki: 2 duże filety z pangi, 2 duże cebule, 1 puszka pomidorów rozdrobnionych bez skórki,2 pomidory, pieprz, 200 g makaronu wstążki, szczypta przyprawy uniwersalnej, sól, sok z cytryny, cukier do smaku, przyprawy oregano lub bazylia (jak kto lubi).

Filety z pangi odstawić do rozmrożenia. Cebulę obrać i pokroić w krążki, wrzucić do garnka razem z pomidorami z puszki (razem z zalewą). Następnie dołożyć pocięte w kostkę obrane pomidory. Do zawartości naczynia wlać 2 litry wody, po czym gotować do miękkości cebuli. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i przyprawą uniwersalną. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filety opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Wrzucić do zupy a następnie gotować jeszcze ok. 15 min. Dobrze wymieszać i doprawić sokiem z cytryny. Zupę rybną podawać na gorąco z makaronem.

                                                 *****

Ogórkowa na skrzydełkach

Składniki: 4 duże ogórki kiszone, 3 marchewki, duża pietruszka, 3 skrzydełka z kurczaka, pieprz kolorowy, kilka piórek szczypiorku.

Skrzydełka gotujemy ok. 20 minut. Marchewki, ogórki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru razem z sokiem z ogórków, który wyciekł podczas krojenia. Zupę gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy kolorowym pieprzem. Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.

                                                 *****

Flaczki domowe

 Składniki: 3 marchewki, 750 g wołowiny z kością , 1 kg flaków, 1/2 selera, 2 pietruszki, 2 kostki rosołowe, 3 łyżki mąki, 2 cebule, 50 g masła śmietankowego, 1 łyżka majeranku, sól, pieprz, mielona słodka papryka, przyprawa do flaków, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe.

Flaki obgotować 2-3 razy i odcedzić. Wołowinę zalać 2 litrami wody. Pietruszki, marchewki oraz seler obrać, po czym razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi dodać do mięsa. Ugotować bulion. Pod koniec wrzucić kostki rosołowe. Wywar przecedzić i połączyć z flakami. Wołowinę oraz warzywa pokroić i dodać do bulionu. Cebule posiekać i dodać do reszty. Z mąki i masła przygotować zasmażkę po czym rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę. Całość doprawić pieprzem, solą, przyprawą do flaków, słodką papryką oraz majerankiem.

                                                  *****

Strogonow

Składniki: 50 dag chudej wołowiny,cebula, 30 dag pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 i 1/2 szklanki bulionu mięsnego, łyżka mąki, śmietana, sól, pieprz, olej, pęczek natki, 2 łyżeczki słodkiej papryki. 

Mięso oczyścić z błon, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla. Dodać pokrojona i podsmażoną cebule i pieczarki. Następnie dodać bulion i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Mąkę rozmieszać w odrobinie wody i wlać do mięsa. Zagotować, dodać śmietanę i przyprawić sola, papryką i pieprzem a na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.

                                                   *****

Leczo

Składniki: 1 kg cebuli, 2 podwójne pętka cienkiej kiełbasy, 1 duża cukinia, 5 dużych pomidorów, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka , sól, pieprz, słodka papryka, olej do smażenia.

Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Przełożyć do większego garnka. Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę po czym dodać do cebuli. Na koniec zrumienić pokrojoną w półplasterki kiełbasę i połączyć z zawartością garnka. Pomidory, cukinię obrać ze skórki, pociąć na małe kawałki i wrzucić do garnka . Wszystko dusić na małym ogniu do miękkości . Na koniec leczo doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką.

                                                   *****

Krem brokułowy

Składniki: 4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 brokuł, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ( może być z kostki), sól, pieprz, 100 g sera żółtego np. gołda.

Ziemniaki, marchewki,seler starannie umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Bulion doprowadzić do wrzenia  po czym wrzucić pocięte warzywa i gotować przez 10- 15 min co jakiś czas mieszając. Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na małe różyczki i wrzucić do wywaru. Gotować wszystko do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. zupę zmiksować za pomocą blendera i wlać do miseczek. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynce i posypać nim zupę w miseczkach. Do kremu można dodać grzanki i udekorować ziołami.

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz