Poniedziałek, 01.27.2025, 10:23 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Włoszczyzna suszona - mieszanka kilku rodzajów suszonych warzyw:marchwi, pasternaku, pietruszki, selera, pora. Stosowana głównie do wszelkiego rodzaju zup oraz sosów.

                                                *****

Bazylię często stosuje się do potraw z pomidorami; jest podstawą słynnego włoskiego dania pesto. Równie często używa się jej do pizzy, spaghetti, sosów, dań z czosnkiem i twarogów. Liśćmi bazylii aromatyzuje się także oleje, likiery, octy, czy też dodaje się je do masła ziołowego. 
Bazylia jest także znakomitą przyprawą do zup i sałatek.

                                               *****

Oregano wyśmienicie nadaje się do przyprawiania pomidorów, zup, potraw z ryb i jaj, a także do przyprawiania sera czy pieczeni. 

                                               *****

Ziele angielskie nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych i tłustych sosów, smażonych ryb, galaretek, kwaszonych ogórków i marynat. Ponadto można dodawać ziele angielskie do niektórych ciast i likierów. Jest to dosyć istotne zastosowanie ziela angielskiego - jako przyprawa do przetworów deserowych (m.in. do kompotów owocowych, czy w postaci sproszkowanej do puddingu śliwkowego i wypieków). 

                                                *****

Imbir jest także ceniony jako przyprawa, z uwagi na swój niepowtarzalny smak pikantno-słodkawo aromatyczny. Jest bardzo ważnym składnikiem indyjskiej przyprawy curry, jak i wielu innych mieszanek. Imbir dodaje się do pierników, herbatników, ciastek, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do aromatyzowania kompotów, likierów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków, sosów, pasztetów i flaków. 

                                                 *****

Gorczyca jest szczególnie znana jako składnik do produkcji musztard. Często do tego celu mieszą się ją z kolendrą, estragonem i pieprzem.

                                                 *****

Majeranek używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży, owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu, sosów grzybowych i do bakłażana. 

                                                *****

Estragon ma lekko gorzki smak, przypominający anyż lub koper włoski. Jest to bardzo popularny składnik wielu mieszanek ziołowych  (np. zioła prowansalskie). Estragonu używa się także do zaprawiania octów ziołowych i musztardy, do kiszenia ogórków i kapusty. Świeże ziele można dodawać do sałatek oraz zup. 

                                                *****

Cynamon w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Ma silny aromat i charakterystyczny słodkawo-korzenny, delikatnie piekący smak. 
Stosuje się go gównie do dań przyrządzanych na słodko: takich jak ryż z jabłkami, makarony na słodka, desery, ciasta. Cynamon także nadaje się do pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. W niektórych kulturach używa się go (zazwyczaj w niewielkiej ilości) do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb, czy szynki. 
Doskonale nadaje się także do najróżniejszych gotowanych warzyw - np. do marchwi, krajanki warzywnej, czy np. do soczewicy

                                                 *****  

Liść laurowy jest bardzo popularny we współczesnej kuchni (zupy, buliony, marynaty warzywne i grzybowe i inne). Ważne jest by dodawać je do dania zaraz na początku gotowania, gdyż dopiero po namoknięciu uwalniają do wywaru swoje substancje.

                                                 *****

 Jałowiec często stosuje się przy produkcji przy produkcji marynat, pasztetów i wędlin. Nadaje potrawom balsamiczny, nieco myśliwski posmak.

                                                *****

Kminek ma zastosowanie jako dodatek do pieczywa żytniego, pszennego, do bułek i paluszków, do wędlin, pieczeni wieprzowej, tłustych mięs i baraniny. Przyprawia się nim także ser i ryby. Do potraw niegotowanych (sałatki, pasty, sery białe i żółte) bardziej nadaje się kminek mielony.

                                                 *****

Anyż jest szczególnie popularny w kuchni indyjskiej, gdzie stosuje się go m.in. do potraw z ryb i owoców morza. W malej ilości może być także dodawany do potraw mięsnych. 
Znakomicie nadaje się do gotowanych warzyw oraz do dań na słodko (ciasta, pierniki, budyniów itp.) oraz do aromatyzowania napojów, takich jak syropy, likiery, poncze, wódki, czy po prostu do kompotów owocowych.

                                                *****

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz