Białe kiełbaski z boczkiem
Składniki: 4 grube białe kiełbaski parzone, 10 dag chudego wędzonego boczku, 10 dag sera goudy, 2 łyżki oleju, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki.
Kiełbaski nacinamy w odstępach co 2 cm. Ser i boczek kroimy w paski o długości 3 cm i szerokości 2 cm. W każde rozcięcie wkładamy po plasterku sera i boczku. Po przygotowaniu wszystkich kiełbasek smarujemy je olejem wymieszanym z papryką słodką i czosnkiem. Kiełbaski kładziemy na tackę aluminiową aby w czasie pieczenia ser lub tłuszcz nie kapały na węgiel. Pieczemy do wg uznania.
*****
Szaszłyki mięsno- warzywne
Składniki: 1 pierś kurczaka, po 1 czerwonej i żółtej papryce, kilka pomidorków koktajlowych, kilka cebulek, 450 g karkówki, oregano, bazylia, koperek, 2 kostki rosołowe, 1 ząbek czosnku, oliwa, przyprawa do mięs grilla.
Mięsa i oczyszczone papryki pokroić w kostkę. Cebulki obrać i przekroić na pół. Kostki rosołowe rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody, dodać zioła, czosnek, oliwę i przyprawę. Wszystkie składniki umieścić w marynacie i odstawić na 2 godz. Po tym czasie na patyczki nabijać kolejno: pomidorki, karkówkę, żółtą paprykę, kurczaka, czerwoną paprykę, cebulki i pomidorki. Szaszłyki grilować ok. 5 min. z każdej strony na tacy aluminiowej, polewając resztą marynaty.