Ciastka z dziurką
Składniki:2 margaryny Kasia, 1 szklanka śmietany, 4 szklanki mąki, białka z dwóch jajek, 1 szklanka grubego cukru kryształu.
Mąkę przesiać i połączyć(posiekać nożem) z zimną margaryną i śmietaną. Ciasto zagnieć , zawinąć w folię i odłożyć do lodówki i schłodzić. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 2- 3 mm. Szklanką powycinać krążki. Na środku każdego krążka wytnij dziurkę np. kieliszkiem. Krążki zamocz lub posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem . Ciastka ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 15- 20 min. na złoty kolor.
*****
Rogaliki
składniki:1 kostka margaryny, 5 dag drożdzy, 1/4 szkl. ciepłego mleka, 8 łyżeczek cukru, 3 szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli,
dodatkowo: margaryna lub nutella.
Drożdze rozkruszyć do mleka, dodać cukier i mieszać aż składniki się połączą. Do miski wsypać mąkę z solą , wbij jajka, i wlej rozczyn z drożdzy dodać miękką margarynę (ale nie płynną), Mieszać łyżką aż składniki się połączą . Przykryj miskę talerzem i wstaw na godzinę do lodówki. Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na 4 placki, z każdego wykrój po 12 trójkątów. Na środek każdego połóż marmoladę lub nutellę. Zwiń rogaliki i posmaruj np. mlekiem lub białkiem, ułożyć rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem i piec 15 min. w temp. 200 stopni C. Dekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
*****
Croissanty z czekoladą
Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego ok. 40 dag , 1 żółtko.
Nadzienie: 1 i 1/3 tabliczki mlecznej czekolady.
Ciasto francuskie lekko rozmrozić i pociąć na kwadraty. Następnie każdy kwadrat przeciąć po przekątnej na trójkąty. Na trójkątach u podstawy kłaść po kawałku czekolady i zwijać je w kierunku wierzchołka trójkąta. Ruloniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i uformować rogaliki. Posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec ok. 15-20 min. w piekarniku w temp. ok 200 stopni C.
*****
Kokosanki na szybko
Składniki: 100 g mąki pszennej, 500 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego, 1,5 szklanki cukru, 6 szklanek wiórków kokosowych , szczypta soli.
Wszystkie sypkie składniki połącz w dużej misce. Wlej mleko skondensowane i wymieszaj aż powstanie gęsta masa. Uformuj z niego kulki i ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 12-14 min. w temp. 180 stopni C, aż się zrumienią.
*****
Rurki z bitą śmietaną
Na ciasto( kruche rurki): 1/2 kg mąki pszennej, 25 dag zimnego masła, 25 dag gęstej kwaśnej śmietany, szczypta soli, mąka do stolnicy, 3 łyżki cukru do posypania.
Na krem: 400 ml słodkiej śmietany kremówki,2 łyżki cukru pudru.
Do mąki dodać sól, pokrojone na kawałki masło i śmietanę i szybko zagnieść ciasto tak żeby stało się jednolite i łatwo odchodziło od ręki, włożyć do lodówki na 30 min. Wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować je na cienki placek ( o grubości 2 mm) . Ciasto pokroić na długie paski o szerokości 2 cm. Owijamy paskami metalowe rurki zaczynając od cieńszej strony do najgrubszej. Rurki obtoczyć w cukrze. Rurki układać na blasze wyłożonej pergaminem. piecz 15 min. w 200 stopniach C.
Śmietanę kremówkę ubijamy a pod koniec dodać cukier puder . Krem włożyć na ok .10 min. do lodówki a następnie nadziewać kremem rurki szprycą cukierniczą.
*****
Ciastka kruche z jabłkiem
Składniki:2 jabłka, 320 g mąki, 250 g masła, 1 opakowanie cukru waniliowego, cukier puder do posypania, 250 g twarogu śmietankowego.
Mąkę przesiać, dodać cukier waniliowy, masło i twaróg śmietankowy. Składniki posiekać nożem a następnie zagnieść ciasto i uformować kule. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki. Jabłka obrać i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w paski. Ciasto podzielić i rozwałkować na płaty o grubości 5 mm. Szklanką wyciąć kółka a na ich środku ułożyć po kawałku jabłka i skleić brzegi na środku. Piec przez 20- 25 min. w temp. 200 stopni C. Serwować posypane cukrem pudrem.
*****
Grzybki
Składniki: 1/2 kg mąki, 1 margaryna, 1 szklanka kwaśnej śmietany - zagnieść ciasto.
Dodatkowo: białko jajka, trochę maku, biały krem, polewa czekoladowa, foremki.
Wyrobione ciasto piec w foremkach. Dodatkowo z ciasta wykrawamy płaskie placki ( foremką ) które będą pod spodem kapelusza i w środku robimy dziurkę aby póżniej włożyć ogonek. Z ciasta zrobić ogonki które przez upieczeniem trzeba na dole oprószyć makiem . W upieczone foremki nałożyć krem ( najlepiej budyniowy :( budyń ugotwać wg przepisy tylko użyć o połowę mniej mleka i po wystudzeniu zmiksować z 1/4 kostki masła lub margaryny.) przykryć upieczonymi plackami i w środek dziurki włożyć ogonek. Na koniec polać wierz grzybka polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
*****
Pączuszki serowe
50 dag tłustego twarogu, 2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 6 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka wódki, 1 łyżeczka soli, 2 płaskie łyżeczki sody, olej do głębokiego smażenia, cukier puder do oprószenia.
Mąkę wymieszać z sodą i z solą. Twaróg rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Jajka roztrzepac z cukrem i cukrem waniliowym. do jajek dodać twaróg i śmietanę, wódkę i mąkę. Dobrze wymieszać. W dużym garnku rozgrzać olej , a z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego..Pączuszki piec aż będą rumiane, wyjąć na ręcznik papierowy aby odsączyć tłuszcz. Posypać cukrem pudrem.
*****
Eklerki
Ciasto : 125g margaryny, 1 szkl. wody, 1 szkl. mąki, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Zagotuj wodę z margaryną i dodaj mąkę energicznie mieszając gotuj aż bedzie miało konsystencje budyniu. odstaw do wystygnięcia.
dodaj jajka i proszek do pieczenia, ucierać mikserem. Mase nałożyć w szprycę, rękaw cukierniczy lub łyżeczką nakładać ciasto na papier i piec w 180 stopniach na złoty kolor. Upieczone napełniać ubitą śmietaną i polać polewą czekoladową.
*****
Faworki
Ciasto:30 dkg mąki, 6 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki masła, 1 łyżka spirytusu( niekoniecznie), sól do smaku.
Dodatkowo: olej do smażenia i cukier puder do posypania.
Składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Uderzyć kilka razy o stolnice zeby napowietrzyć ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 2 milimetry, kroić paski (3cm x5 cm)przeciąć ukośnie i przełożyć. Piec na oleju, osączyć na papierze i posypać cukrem pudrem.
*****
Piwne ciasteczka
Składniki: 4 szklanki mąki, 2 kostki margaryny, 1 szklanka piwa, 1 jajko do posmarowania, marmolada do nadzienia.
Mąkę przesiać na stolnicy i posiekać z margaryną. Następnie dodać 1 szklankę piwa i starannie zagnieść ciasto. Włożyć na 1 godz do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, po czym wykroić niewielkie prostokąty za pomocą ostrego noża. Na każdy nałożyć odrobinę marmolady i zwinąć w rulonik. Z ciasta można również wykrawać trójkąty i formować rogaliki. Ciasteczka posmarować rozkłóconym jajkiem i piec przez 30 min. w temp. 200 stopni C.
*****
Pączki z ziemniakami
Składniki: 1 kg ziemniaków, 10 dag drożdzy, a15 dg masła, 15 dag cukru, 4 jajka, 1 kg mąki
Dodatkowo: marmolada, olej
Ziemniaki zagotować przegnieść przez praskę do gorących ziemniaków dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Formować jeszcze ciepłe ciasto na małe placuszki w środek położyć marmoladę i ukształtować pączki. Upiecz na rozgrzanym oleju. (nie muszą rosnąć)
*****