Polewa czekoladowa
Składniki: 200 g czekolady, 220 g śmietany kremówki, 50g masła.
Śmietanę zagotować (odstawić) wrzucić czekoladę mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać masło, wymieszać (aż się rozpuści i połączyć).
Poncz
Składniki: 1/2 szkl. herbaty, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 krople olejku rumowego.
Karmel
Składniki: 15 dag cukru kryształu, ok. 1/2 szkl. wody.
Cukier roztopić w garnku aż do uzyskania złotego lub ciemno brązowego koloru. Do ciepłego dodać wodę i wymieszać. Powstałe gródki rozpuścić chwilę podgrzewając i ciągle mieszając powstały karmel.
Lukier (np. na makowiec)
sok z cytryny, zapach rumowy, 1 szkl. cukru pudru.
Masło klarowane
Masło włożyć do garnka i wolno podgrzewać. Gdy się rozpuści zmniejszyć temperaturę. Na jego powierzchni utworzy sie piana (zawiesina z białka), którą należy dokładnie zebrać łyżką cedzakową dotąd dopóki nie uzyskamy prawie czystego płynu o żółtej barwie. Następnie odstawiamy na bok aby pozostałe zanieczyszczenia opadły na dno, wtedy zlewamy płyn do naczynia uważając by nie przelać części zanieczyszczonej. Tak otrzymane masło schładzamy w lodówce i dzielimy na porcje by wykorzystać w miarę potrzeb.