Poniedziałek, 01.27.2025, 10:20 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Polewa czekoladowa

Składniki: 200 g czekolady, 220 g śmietany kremówki, 50g masła.

Śmietanę zagotować (odstawić) wrzucić czekoladę mieszać do rozpuszczenia, na koniec dodać masło, wymieszać (aż się rozpuści i połączyć).

 

Poncz

Składniki: 1/2 szkl. herbaty, 2 łyżki cukru, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 krople olejku rumowego.

 

Karmel

Składniki: 15 dag cukru kryształu, ok. 1/2 szkl. wody.

Cukier roztopić w garnku aż do uzyskania złotego lub ciemno brązowego koloru. Do ciepłego dodać wodę i wymieszać. Powstałe gródki rozpuścić chwilę podgrzewając i ciągle mieszając powstały karmel.

 

Lukier (np. na makowiec)

sok z cytryny, zapach rumowy, 1 szkl. cukru pudru.

 

Masło klarowane

Masło włożyć do garnka i wolno podgrzewać. Gdy się rozpuści  zmniejszyć temperaturę. Na jego powierzchni utworzy sie piana (zawiesina z białka), którą należy dokładnie zebrać łyżką cedzakową dotąd dopóki nie uzyskamy prawie czystego płynu o żółtej barwie. Następnie odstawiamy na bok aby pozostałe zanieczyszczenia opadły na dno, wtedy zlewamy płyn do naczynia uważając by nie przelać części zanieczyszczonej. Tak otrzymane masło schładzamy w lodówce i dzielimy na porcje by wykorzystać w miarę potrzeb.

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz