Babeczki do barszczu
Ciasto: 30 dag mąki pszennej, 15 dag margaryny, 3-4 żółtka, proszek do pieczenia (troszkę na końcu łyżeczki)
Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z niewielką ilością proszku do pieczenia, dodać żółtka i wyrobić ciasto. Rozwałkować i dokładnie wylepić foremki na babeczki, wcześniej nasmarowane tłuszczem. Piec w temp. 180 stopni C na złoty kolor.
Farsz mięsny: 20 dag zmielonego ugotowanego mięsa, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, tłuszcz, sól, pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do mięsa. Doprawić. Napełnić farszem babeczki. Wierzch posypać serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiec w piekarniku do momentu roztopienia sera.
*****
Krokiety ziemniaczane z farszem
Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, pieprz, 1 szklanka mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 400 g mięsa mielonego, 4 pieczarki, 200 g startego sera żółtego, 1 cebula, sól, 1 pęczek koperku, bułka tarta, olej.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę i mięso, smażyć przez chwilę. Na końcu wrzucić koperek oraz ser i przyprawić. Ziemniaki zemleć i połączyć z mąkami, 1 jajkiem i solą. Z ciasta uformować placuszki, na środek każdego położyć odrobinę farszu i zlepić. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz bułce i usmażyć.
*****