Dżem malinowy
Składniki: 2 kg malin, 2 kg cukru, 2 kg + 2 cytryny.
Maliny oczyszczamy, rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Wkładamy do garnka i wsypujemy cukier. Cytryny sparzamy, wyciskamy soki wlewamy do malin. Delikatnie mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 25 minut aż cukier sie rozpuści a dżem zgęstnieje. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia .
*****
Dżem z dyni i pomarańczy
Składniki: 20 dag miąższu dyni, 2 duże pomarańcze, 60 dag cukru trzcinowego lub białego.
Dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godziny. Pomarańcze sparzamy i osuszamy. Skórkę ścieramy, owoce rozdzielamy na cząstki i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do dyni. Dżem gotujemy na małym ogniu ok.50 min. aż owoce się zeszklą. Przekładamy do słoików. Odstawiamy do wystygnięcia.
*****
Krem z jabłek i czekolady
Składniki: 2 kg jabłek, 40 dag cukru, 2 op. cukru waniliowego, 8 tabliczek białej czekolady.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka podlewamy niewielką ilością wody i smażymy ok. 1 godziny. Odstawiamy do wystygnięcia następnie miksujemy. Do masy jabłkowej wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do masy. Smażymy ok. 30 min. aż zgęstnieje. Gorący krem nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.
*****