Kotleciki jagnięce
Składniki: (4 porcje) 1 kg mięsa jagnięcego z kością (żeberka) , 3 gałązki rozmarynu, cebula, marchewka, łyżeczka mielonej ostrej papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki czerwonego wina, olej, sól, pieprz.
Mięso umyć i oczyścić z wszystkich błonek , posolić, posypać pokrojonym rozmarynem i popieprzyć. Odstawić mięso na kilka godzin w lodówce. Następnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Cebulę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa. Wszystko razem podsmażyć , posypać ostrą papryką i dodać przecier pomidorowy i polać czerwonym winem. Mieso wstawić razem z warzywami do piekarnika i piecz ok 15- 20 min. w temp. 190 stopni.
*****
Kotleciki z mięsa baraniego
Składniki: 1 kg mięsa baraniego bez kości,2 cebule,5 ząbków czosnku,2 żółtka,bułka tarta,2 łyżki oliwy,sól,pieprz, olej do smażenia
Mięso umyć, zmielić w maszynce, dodać żółtka, sol i pieprz. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie z drobno posiekanym czosnkiem, ostudzić. Cebulkę połączyć z masą mięsną i dokładnie wyrobić. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
*****