Poniedziałek, 01.27.2025, 10:18 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Czekoladki z mandarynką

Składniki: 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru, 500 g mandarynek, 70 g margaryny, wiórki kokosowe do obtoczenia czekoladek.

Mandarynki obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Gorzką czekoladę połamać na małe kawałki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę oraz cukier. Następnie mieszać do rozpuszczenia się wszystkich składników. Cząstki mandarynek nabić na patyczki do szaszłyków, maczać w powstałym gęstym sosie, po czym obtoczyć w wiórkach kokosowych. Następnie przygotowane czekoladki wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin by stężały. 

                                                  *****

Truskawki w czapeczkach

Składniki: 60 dag truskawek, 1/2 gorzkiej czekolady, 1/2 białej czekolady, 1 łyżeczka świeżego masła.

Truskawki umyć i dokładnie osączyć, nie odrywając szypułek. Do dwóch naczyń włożyć po pół łyżeczki masła do jednego wrzucić rozdrobnioną ciemną czekoladę a do drugiego białą czekoladę. Naczynia wstawić do garnka z gorącą wodą żeby czekolada całkowicie się rozpuściła. Truskawki zanurzać w czekoladzie a gdy czekolada zastygnie odkładać na talerzyk.

                                                  *****

Babeczki

4 szkl.mąki, 40dkg margaryny, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru.

Ze składników zrobić ciasto i wylepiać cienko natłuszczone foremki. Piec w 180- 200 stopniach na złoty kolor. Można je udekorować kremem, owocami lub kolorowymi  galaretkami.

                                                  *****

Babeczki z nadzieniem

Ciasto: 3 szkl.  mąki; 0,5 szkl. cukru pudru, 4 żółtka, 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki gęstej śmietany.

Nadzienie: budyń lub powidła najlepiej śliwkowe; 0,5 margaryny.

Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i śmietanę. Dodać żółtka utarte z cukrem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na ok. 2 godz. do lodówki. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu tylko z 1/2 ilości mleka i 0,5 kostki masła.

Foremki wylepić ciastem, nadziać budyniem lub powidłami a następnie przykryć krążkiem ciasta. Piec ok. 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

                                           *****

Paluszki czekoladowe

 

Składniki: 3 białka, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru , 50 gram miekkiego masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, cukier puder do posypania.

Mąkę , cukier, 2 białka, masło i cukier waniliowy połączyć i zagnieść ciasto. Czekoladę zetrzeć na tartce o drobnych oczkach i dodać do ciasta i zagnieść razem ciasto. Z powstałej masy uformować paluszki, równo poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować pozostałym białkiem . paluszki piec w temperaturze 170- 180 stopni C. przez ok 15 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

                                          *****

Pączusie serowe

Składniki: 1 szklanka mąki tortowej, 250 g serka waniliowego, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru, szczypta soli, 1 łyżka octu, olej do smażenia, cukier puder do posypania. 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , dodać serek i jajka, cukier, ocet i sól. Wszystko mieszamy. Na dobrze rozgrzany olej kładziemy łyżeczką ciasto. Pączki smażymy na złoto z obu stron. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem.

                                                 *****

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz