Poniedziałek, 01.27.2025, 10:25 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Kopytka w sosie cebulowym

 

ciasto na kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 jajka.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę a następnie wbić jajka i stopniowo wsypać 150 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta  uformować wałeczki , ukośnie pociąć je na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. kopytka polać sosem cebulowym.

sos: 1 duża cebula, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, przyprawa uniwersalna np. kucharek czy degusta, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, 500 ml bulionu jarzynowego, 

Cebulę obrać ,posiekać drobno i zrumienić na maśle, podlać ją bulionem i dusić przez chwilę na małym ogniu. 1 łyżkę mąki rozrobić z odrobiną wody oraz śmietaną i wlać do sosu ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.

 

Spagetti z sosem pomidorowym

Składniki: 40 dag mielonego mięsa( najlepiej mieszanego), 1 cebula, 50 dag pomidorów( mogą być z puszki), sól, pieprz, 40 dag makaronu spagetti, natka pietruszki.

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki pokroić w kostkę, mięso obsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę chwilę podsmażyć dodać pomidory i dusić na małym ogniu aż pomidory się rozgotują. Sos przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie oregano, polać nim makaron i posypać startym serem lub tylko natką

                                            *****

Kluski leniwe

Składniki: 250 g białego sera, 120 g mąki pszennej , 2 łyżki masła , 3 łyżki bułki tartej , 1 jajko , sól.
 Wymieszać ser ze 100 g mąki, jajkiem i  szczyptą soli.  Z ciasta ulepić wałeczki i kroić jak kopytka. Kluski gotować kolejno w osolonej wodzie ok 5 min. (aż wypłyną na wierzch i chwile jeszcze gotować).   Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, podsmażaj, aż się ładnie zarumieni (2–3 minuty). 

                                            *****

Makaron z sosem serowym. 

60- 70 dag makaronu (rurki lub wstążki) ugotować.

sos: 20 dag masła, 1/2 litra śmietany słodkiej kremówki, 20 dag sera topionego, ser tarty parmezan, sól, pieprz.

Masło i ser topiony roztopić, dodać dodać śmietanę i doprawić. Makaron ugotować i przełożyć na półmisek. Polać sosem a na wierzch posypać parmezanem. Dekoracyjnie przybrać listkami pietruszki. Podawać na gorąco jako samodzielne danie.

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz