Kopytka w sosie cebulowym
ciasto na kopytka: 500 g ugotowanych ziemniaków, 150 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 jajka.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę a następnie wbić jajka i stopniowo wsypać 150 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałeczki , ukośnie pociąć je na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. kopytka polać sosem cebulowym.
sos: 1 duża cebula, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, przyprawa uniwersalna np. kucharek czy degusta, 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, sól, pieprz, 500 ml bulionu jarzynowego,
Cebulę obrać ,posiekać drobno i zrumienić na maśle, podlać ją bulionem i dusić przez chwilę na małym ogniu. 1 łyżkę mąki rozrobić z odrobiną wody oraz śmietaną i wlać do sosu ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku przyprawą uniwersalną ,solą i pieprzem.
Spagetti z sosem pomidorowym
Składniki: 40 dag mielonego mięsa( najlepiej mieszanego), 1 cebula, 50 dag pomidorów( mogą być z puszki), sól, pieprz, 40 dag makaronu spagetti, natka pietruszki.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Pomidory sparzyć wrzątkiem obrać ze skórki pokroić w kostkę, mięso obsmażyć na patelni, dodać posiekaną cebulę chwilę podsmażyć dodać pomidory i dusić na małym ogniu aż pomidory się rozgotują. Sos przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie oregano, polać nim makaron i posypać startym serem lub tylko natką
*****
Kluski leniwe
Składniki: 250 g białego sera, 120 g mąki pszennej , 2 łyżki masła , 3 łyżki bułki tartej , 1 jajko , sól.
Wymieszać ser ze 100 g mąki, jajkiem i szczyptą soli. Z ciasta ulepić wałeczki i kroić jak kopytka. Kluski gotować kolejno w osolonej wodzie ok 5 min. (aż wypłyną na wierzch i chwile jeszcze gotować). Na patelni rozpuść masło, dodaj bułkę tartą, podsmażaj, aż się ładnie zarumieni (2–3 minuty).
*****
Makaron z sosem serowym.
60- 70 dag makaronu (rurki lub wstążki) ugotować.
sos: 20 dag masła, 1/2 litra śmietany słodkiej kremówki, 20 dag sera topionego, ser tarty parmezan, sól, pieprz.
Masło i ser topiony roztopić, dodać dodać śmietanę i doprawić. Makaron ugotować i przełożyć na półmisek. Polać sosem a na wierzch posypać parmezanem. Dekoracyjnie przybrać listkami pietruszki. Podawać na gorąco jako samodzielne danie.