Tarta cytrynowa
Spód tarty:150 g mąki,100 g masła,2 łyżki mleka,szczypta soli.łyżka cukru,jajko
Krem cytrynowy:100 ml wody,150 ml soku z cytryny ( 2 sztuki), 50 ml soku z pomarańczy (1 sztuka), skórka starta z jednej cytryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Beza:3 białka, 3/4 szklanki cukru,cukier waniliowy, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto: ze składników na spód zagniatamy ciasto jesli trzeba dodać trochę więcej mąki i owinąć w folie i schować na kilka minut do lodówki. Wyjmujemy i rozwałkowujemy . Wkładamy do wysmarowanej formy jesli za dużo jest ciasta odkroić nakłóć w kilku miejscach. Na ciasto polozyc papier i i wysypać troche grochu zeby spód byl równy i wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. w temp. ok 180- 200 stopni C. póżniej zdejmujemy folię z grochem i pieczemy jeszcze ok 10 min.
Krem: wszystkie składniki mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aby się nie przypaliło . Gdy sie zagotuje wyłożyć na upieczony spód.
Beza:białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, gdy juz bedzie dobrze ubita dodać mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wg uznania tworzac małe górki lub okręgi i wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min na 180 stopni C.
Tarta z jabłkami
Składniki: 230 g mąki + 2 łyżki, 3 jajka, 100 g masła, 100 g cukru pudru + 2 czubate łyżki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 duże jabłka, 250 g kremówki, 1/2 łyżeczki cynamonu.
230 g mąki, masło, 2 czubate łyżki cukru pudru, 1 jajko, cukier waniliowy zagnieść ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i przełożyć je do formy do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, spód ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i obciążyć fasolą. Ciasto piec przez 15 min. w temp. 200 stopni C. Następnie usunąć obciążenie czyli fasole i pergamin i piec jeszcze 5 min. Tartę wyjąć z piekarnika. Jabłka pokroić w plasterki. Śmietanę wymieszać z 2 rozkłóconymi jajkami, resztą mąki, 100 g cukru pudru i cynamonem. Jabłka wyłożyć na ciasto i zalać je przygotowaną masą. Całość piec 30 min. w temp. 180 stopni C.
*****
Tarta z porzeczkami.
Ciasto: 175 g mąki, 30 g kakao, 125 g masła, 1 żółtko, sól, 50 g cukru pudru.
Masa: 100 g białej czekolady, 200 g serka mascarpone, 100 g śmietany 36%, 300 g czerwonych porzeczek.
Składniki na ciasto zagnieść. Po wyrobieniu owinąć je folią spożywczą, po czym wstawić do lodówki na 1 godz. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę roztopić w rondelku na małym ogniu, tak aby się nie przypaliła. Ostudzić i powoli dodawać do ubitej śmietany. Całość połączyć z serkiem mascarpone. Delikatnie wymieszać, odstawić do lodówki. Formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ostudzić. Porzeczki umyć i osuszyć. Na ciasto wylać krem, a na nim ułożyć owoce. Tartę odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem można udekorować listkami mięty.
*****
Tarta z czereśniami
Ciasto: 1 jajko + 2 żółtka, szczypta soli, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 300 g mąki
Krem: 250 g serka mascarpone, 100 g kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka
Galaretka: 500 g czereśni bez pestek, 2 łyżki cukru, 2 łyżki żelatyny, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 szklanka wody
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie piec w temp. 180 stopni C. ok 15 min. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem a następnie dodawać na zmianę śmietanę i serek mascarpone i dobrze zmiksować na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na spodzie . Żelatynę rozpuścić. Wodę zagotować z dodatkiem owoców, cukru i soku z cytryny, pod koniec dodać tężejącą żelatynę . Galaretkę wylać na krem.
*****