Kompot z suszonych owoców
Składniki: 30 dag suszonych śliwek, 20 dag suszonych jabłek, 15 dag suszonych gruszek, cukier.
Śliwki i jabłka umyć i pozostawić w wodzie na ok. 2 godziny. Następnie ugotować. Gruszki namoczyć w osobnej wodzie i ugotować. Gdy owoce bedą miękkie połączyć i doprawić cukrem. Schłodzić i przelać do szklanego dzbanka.
*****
Słodka makówka.
Składniki: 1/2 kg maku, 1 litr mleka, 1 szklanka cukru, 4 łyżki płynnego miodu, 40 dag bakalii (rodzynki, daktyle, orzechy, migdały, figi, owoce kandyzowane), chałka, sól do smaki.
Mak zalać wrzątkiem, podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 30 min. odcedzić i dwukrotnie zemleć. Do 1/2 litra mleka dodać 3/4 szklanki cukru, dobrze wymieszać. Do zmielonego maku dodać mleko z rozpuszczonym cukrem, bakalie, miód, i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać. Przygotować syrop z 1/2 litra mleka i 1/4 szklanki cukru dokładnie wymieszać i delikatnie maczać w nim chałkę pokrojoną w kromki. Dno salaterki wypełnić przygotowanym makiem na nim ułożyć kromki chałki i ponownie przykryć warstwą maku. Przekładać kilka warstw tak by ostatnią była warstwa maku. Wierzch dekoracyjnie przyozdobić np. ćwiartkami mandarynek, migdałami lub owocami kandyzowanymi.
*****
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki słodkiego mleka, 1 jajko,ok. 3/4 szklanki letniej wody.
Mąkę przesiać zrobić w środku dołek i wlać gorące mleko, pomieszać widelcem. Do zaparzonego ciasta dodać pozostałe składniki i wyrobić aż będzie jednolite i miękkie ciasto. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środku każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze przez ok. 3 min. Odcedzić i układać gorące na półmisku. Podawać polane stopionym masłem lub masłem ze smażoną cebulką.
Farsz: 1 kg świeżej kapusty, 2-3 dag suszonych grzybów, 1 cebula, tłuszcz, sól, pieprz.
Grzyby oczyścić, umyć, namoczyć i zostawić na noc, po czym ugotować, odlać wodę i pokroić lub zmielić w maszynce. Kapustę poszatkować i ugorować.Odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać , pokroić na drobną kostkę i zeszklić. Grzyby, kapustę i cebulę wymieszać, doprawić do smaku. Gotowym farszem nadziewać pierożki.
*****
Karp w galarecie
Składniki: 5-6 porcji karpia, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 5-6 łyżeczek żelatyny ( na 1 litr wywaru), 2 białka ( na litr), 1 łyżka octu (na 1 litr wywaru) , sól, pieprz.
Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i zagotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Karpia oczyścić i ponacinać w każdym kawałku w 2-3 miejscach,. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 min. Następnie wyjąć rybę usunąć skórkę i ości , rybę ułożyć na półmisku. Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i gotować przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito i gęstą gazę. Tężejącym zalać udekorowane porcje ryby (dekorować krążkami cytryny, jajkiem na twardo, rzodkiewka itd.)
*****
Kapusta z grochem
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej, 30-35 dag grochu (może być łupany), 2 średnie ziemniaki, 1 cebula, masło klarowane, sól, pieprz.
Groch umyć, namoczyć i zostawić na noc po czym ugotować. pod koniec gotowania posolić(grochu łupanego nie trzeba moczyć tylko od razu gotować). Kapustę ugotować i odcedzić. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na maśle klarowanym. Ziemniaki obrać i ugotować, gdy będą miękkie potłuc i połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku ( można zapiec w piekarniku). Wyłożyć na półmisek i udekorować łodyżkami zielonej pietruszki.
*****
Zupa grzybowa
Składniki: 4 dag suszonych grzybów, 1 średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 serek topiony, 20 dag łazanek, 1 łyżka drobno posiekanego kopru, masło, sól, pieprz.
Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować i pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę,seler obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Poddusić na maśle i dodać ok. 2 i 1/2-3 litrów wody. Łazanki ugotować i odcedzić. Do gotującego wywaru dodać pokrojony serek topiony, wymieszać i dodać grzyby, łazanki i koperek. Doprawić do smaku.
*****
Karp smażony
Składniki: 8 porcji karpia (filet), 2-3 jajka, 1 średnia cebula, 1 cytryna, mąka pszenna, bułka tarta, olej do smażenia, przyprawa do ryb, sól, pieprz.
Każdą porcje ryby natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny. Oczyścić z cebuli , obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i piec z obu stron na oleju lub maśle klarowanym. Przełożyć na półmisek udekorować sałatą lub plastrami cytryny.
*****
Sałatka jarzynowa
Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości, 3 marchewki średniej wielkości, 1 pietruszka, 3 jajka, 1 cebula lub por ( biała część), 3 średnie ogórki kiszone, 1 jabłko obrane, 1 szklanka groszku konserwowego odsączonego,sól, świeżo zmielony czarny pieprz, około 250 ml majonezu, 1 łyżeczka musztardy
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę wyszorować (nie obierać). Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, wystudzić, obrać ze skórek. Pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo pokroić w kosteczkę. Cebulę lub pora pokroić w kosteczkę. Ogórki i jabłka obrać i pokroić kosteczkę. Wszystkie składniki wkładać do dużej miski, dodać odsączony groszek. Doprawić solą (około 1 łyżeczka) oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Majonez i musztardą, dodać do warzyw.Jeśli sałatka wydaje się nam za sucha, można dodać więcej majonezu. Przełożyć do czystej salaterki i pokryć resztą majonezu, udekorować papryką, szczypiorkiem, groszkiem lub natką pietruszki.