Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym
Składniki: 400 - 500 g fasoli białej "piękny jaś", 2 duże cebule, 300 g chudego boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej, 1 pomidor średniej wielkości, 80 g koncentratu pomidorowego, 2 płaskie łyżki majeranku, sól, pieprz
Fasolę wypłukać, a następnie zalać ciepłą wodą, po czym odstawić na całą noc.
W tej samej wodzie gotować fasolę do miękkości (około 1-1,5 h), od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą do smaku.
Pomidor sparzyć we wrzącej wodzie, obrać go ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę. Następnie podsmażyć kiełbasę na patelni na małym ogniu, dodać cebulę, posolić i popieprzyć, po czym dusić pod przykryciem do miękkości. Wywar z fasoli odlać do oddzielnego naczynia, pozostawić na później.
Fasolkę odparować.Do fasolki dodać podsmażoną cebulę i kiełbasę. Następnie dolać wywar, dodać 2 płaskie łyżki stołowe majeranku roztartego w dłoniach, koncentrat pomidorowy oraz pokrojone pomidory, dokładnie wymieszać. Ponownie doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować około 10 minut.