Kotlety z jajek
Składniki: 6 jajek, 100 ml mleka, 1 bułka, 1 cebula, sól, 1 łyżka bułki tartej, pieprz, olej.
Cebulą obrać, drobno posiekać a następnie podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku. 5 jajek ugotować na twardo i drobno posiekać nożem lub za pomocą specjalnego sitka ( jak do sałatki jarzynowej). Do pociętych jajek dodać odciśniętą bułkę oraz pokrojoną i podsmażona cebulę. Następnie wbić 1 surowe jajko. Masę dobrze wymieszać po czym doprawić solą i pieprzem. Z przygotowanej masy uformować małe kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej po czym smażyć na nim kotlety z obu stron na rumiano. Danie można podawać z ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty.
*****
Sałatka jajeczna
Jajka, majonez, rzodkiewka, szczypiorek, sól, pieprz .
Jajka ugotować na twardo i pokroić w dość grubą kostkę, rzodkiewkę pokroić na półksiężyce,szczypiorek drobno pokroić,dodać majonez (w zależności od tego jak kto lubi), sól i pieprz do smaku.
*****
Jajka w cieście
Składniki: 4 jajka, 1 białko, 3 łyżki mąki, 4 łyżki wody, 3 łyżki oleju do smażenia.
Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 250 ml mleka,10 dag sera żółtego, sól, pieprz, sok z cytryny, garść posiekanego szczypiorku.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół .Mąkę wymieszać z wodą, olejem, posolić i na koniec dodać ubite na sztywną pianę białko.
Przekrojone jajka obtoczyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać mleko i mieszać aż się zagotuje i będzie jednolita masa do tego dodać starty żółty ser. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Jajka wyłożyć na talerz skropić sokiem z cytryny i podawać z ziemniakami.