Poniedziałek, 01.27.2025, 10:41 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

 Sernik (z sera z pudełka)

 

Składniki: 1 opakowanie twarogu z pudełka , 1 szklanka cukru, 7 jajek, 1/2 kostki masła lub margaryny, 1 budyń śmietankowy, aromat cytrynowy.

Dodatkowo: herbatniki (pokruszyć i wymieszać z 1/2 margaryny ) , lub kruche ciasto jak kto lubi. 

Formę wyłożyć herbatnikami lub kruchym ciastem. Żółtka oddzielić od białek, dodać cukier i ubijać aż będzie puszysta masa. Następnie dodać masło i dalej ucierać dodając masę twarogową , budyń śmietankowy i aromat cytrynowy. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżka z utartą wcześniej masą. Masę twarogową wyłożyć na ciasto i piec w temperaturze 180 -200 stopni C, w czasie 60 min. 

                                                                                        *****

Pyszny sernik

 

Ciasto:1 kostka margaryny, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 3 szkl. mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mleka

Masa serowa:1 kg białego sera, kostka margaryny lub masła,1 szkl. cukru, 5 jajek, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 ml olejku cytrynowego,1/2 szkl. rodzynek


Masa serowa: Ser zmielić przez maszynkę . Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i mąkę ziemniaczaną. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać.
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem, dodając całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.

                                                *****

Sero - makowiec na Boże Narodzenie.

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki,1 szklanka cukru, 100 g masła, 4 łyżki wody, 5 jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na spody dwóch wąskich blaszek.

masa makowa: 400 g maku, 1,5 szklanki cukru, 3 jajka

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na conajmniej godzinę, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x . Do maku dodajemy, żółtka i cukier, wszystko ze sobą łączymy po czym dodajemy ubite białka na sztywną pianę i mieszamy. Masę makową dzielimy na 2 części i wykładamy na ciasto.. 

masa serowa: 0,5 kg sera: 4 jajka ,0,5 szklanki cukru, 1 budyń waniliowy, 1 op cukru waniliowego 

Wszystkie składniki łączymy, ucieramy , dzielimy na dwie części i układamy do blaszek  na masę makową.
Dwie blaszki o wymiarach (wąskie ) 28 x 12 cm wykładamy papierem i nagrzewamy piekarnik na 180 C,  pieczemy ok 45-60 minut u 180 C. 

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz