Poniedziałek, 01.27.2025, 10:29 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

 Kurczak na butelce


Składniki: 1 sprawiony kurczak, butelka piwa, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, papryka słodka lub ostra wg uznania.
Kurczaka umyć dokładnie i osuszyć. Mięso natrzeć od zewnątrz i od środka solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Przygotowanego kurczaka nadziać na butelkę z piwem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 min. w temp.180 stopni C. aby kurczak był soczysty warto podczas pieczenia podlewać go od czasu do czasu powstałym sosem. Smak kurczaka świetnie uzupełnią ziemniaki.

                                                 *****

Roladki

 Składniki: 60 dag mięsa z kurczaka lub indyka, 5 dag sera żółtego, po pół strąka papryki żółtej i zielonej, kilka liści rukoli, przyprawa do kurczaka, 3 łyżki oleju.

Mięso opłukać, podzielić na 4 cienkie płaty, rozbić, przyprawić przyprawą do kurczaka, odstawić w chłodne miejsce. Papryki oczyścić pokroić w paski, ser pokroić w cienkie słupki. Na płatach mięsa ułożyć paski papryki, słupki sera, liście rukoli, roladki zwinąć spiąć wykałaczkami lub związać. Usmażyć na silnie rozgrzanym oleju na rumiano, przykryć, zmniejszyć ogień podgrzewać ok. 15 min.

                                                *****

Kurczak faszerowany warzywami

Składniki: Kurczak ok. 1.5 kg,2 średnie cebule, 4 kromki bułki, pół szklanki śmietany, 2 łyżeczki musztardy, 2 jajka, olej, sól, pieprz, pół torebki mrożonej mieszanki np. meksykańskiej.

Jajka umyć, wybić do miski, rozmącić z musztardą i śmietaną (zmiksować), dodać mieszankę warzywną lekko rozmrożoną. Mięso dokładnie umyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Kromki bułki pokroić w drobną kostkę , połączyć z wcześniej przygotowaną masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, doprawić sola i pieprzem i starannie wymieszać. Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zszyć bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C , Piec ponad godziną.

                                                 *****

Kaczka pieczona z warzywami

Składniki: 1 nieduża kaczka, 2-3 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, rosół, 1/2 szklanki białego wina, 1 cytryna, vegeta, tłuszcz, sól, pieprz.

Kaczkę oczyścić, natrzeć przyprawami, sokiem z cytryny, i pozostawić na noc w lodówce. Jarzyny obrać i pokroić. Tuszkę kaczki wypełnić jarzynami, pokrojonym czosnkiem i cebulą. Zaszyć , przełożyć do brytfanki i obłożyć pozostałymi pokrojonymi  jarzynami. Dodać tłuszcz i podlać rosołem . Piec pod przykryciem ok 1-2 godz. Pod koniec dodać wino i jeszcze chwilę podpiec. Podawać na ciepło z dodatkiem pieczonych ziemniaków i dowolnej surówki. Jarzyny możemy zmiksować i uzyskamy sos.

                                                 *****

Gęś pieczona z sosem śliwkowym

Składniki: Gęś, 400  g wydrylowanych i przekrojonych śliwek , 2 posiekane ząbki czosnku, 100 ml bulionu, łyżka majeranku, 150 ml śmietany 30%, łyżka masła, sól, pieprz

Gęś natrzeć solą, pieprzem , majerankiem i czosnkiem w środku i na zewnątrz i odstawić na 1-2 godz.Gęś ułożyć na blasze obłożyć śliwkami, polać rozpuszczonym masłem , wstawić do nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Co 15 min. polewać bulionem i sosem który powstał z pieczenia. Na koniec sos i śliwki zmiksować i zagotować i dodać śmietanę. Gęś podawać z kaszą lub ziemniakami. 

Zamiast śliwek można gęś upiec z warzywami i dodać pod koniec powidła śliwkowe)

                                                 *****

 

 

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz