Zapiekanka z kurczaka i pieczarek
Składniki: 25 dag makaronu świderki, 30 dag filetów z kurczaka, 30 dag pieczarek, czerwona i zielona papryka, puszka kukurydzy, 10 dag żółtego sera, posiekana natka pietruszki, kostka rosołowa, olej do smażenia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy. filety kroimy w paski i smażymy ok. 10 min. na oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski, papryki tez kroimy w paski i dodajemy do mięsa i smażymy ok. 5 minut. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 50 ml wrzątku i wlewany do mięsa, warzyw i pieczarek. Dodajemy makaron, kukurydzę i natkę. Mieszamy . Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Zapiekamy 20 min. w temp. 190 stopni C.
*****
Zapiekanka chłopska
Składniki: 500 g karkówki, 500 g ziemniaków, 1 cebula, 1 papryka, 200 g pieczarek, 200 g startego żółtego sera, olej, sól, pieprz, bazylia, przyprawa do wieprzowiny
Sos:1 mały słoiczek majonezu, 6 łyżek keczupu, 3 łyżki śmietany,
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą. Mięso obsmażyć na oleju, podlać wodą i gotować do miękkości. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć z pokrojoną cebulą. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować na pól miękko. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć sos z karkówki, połowę ziemniaków,połowę mięsa, połowę pieczarek z cebulą , połowę papryki i zalać to połową sosu ( majonez, keczup, śmietana wszystko wymieszać). Następnie czynność powtórzyć tzn. drugą część ziemniaków, mięsa, pieczarek, papryki zalać sosem a na wierzch posypać serem i bazylią. Piec ok. 20 min. w temp. 200 stopni C.
*****
Zapiekana karkówka
Składniki: 3 kolorowe papryki, 800 g karkówki, 4 cebule, 1 mały słoiczek keczupu, 500 g pieczarek,5 łyżek maggi.
Karkówkę pokroić na plastry. Cebulę pociąć na piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. na cebulę poukładać plastry mięsa, na nie posypać pokrojoną w nieduże paski paprykę. Pieczarki oczyścić (ale nie myć aby nie wchłonęły wody) .pieczarki pokroić w talarki i położyć na papryce, całość polać 5 łyżkami maggi. Na koniec wierzch równomiernie posmarować keczupem łagodnym lub pikantnym (wg uznania). Danie wstawić do piekarnika na 1 godz. w 200 stopniach C. Upieczoną karkówkę można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub z chlebem.
*****
Kalafior z parówkami i pieczarkami
Składniki: 1/2 kalafiora, 3 parówki, 6 pieczarek,10 dag żółtego sera, keczup, sól, pieprz,olej.
Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Osączamy i przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki oczyszczamy , kroimy w niewielkie kawałki i chwilę smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do kalafiora. Z parówek zdejmujemy osłonki kroimy w niezbyt grube plasterki a następnie wykładamy na pieczarki. Polewamy keczupem, żólty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy potrawę. Pieczemy ok. 10 min.w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
*****
Zapiekanka na bogato.
Składniki: 1kg ziemniaków, 2 filety z kurczaka, 50 dag pieczarek, 2 jajka, 15 dag startego żółtego sera, 15 dag kiełbasy np. krakowskiej, 2 łyżki mleka, przyprawa np. degusta, pieprz, sól, keczup.
Ziemniaki obieramy i gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na oleju przyprawiając solą i pieprzem. Smażyć aż woda wyparuje.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i wyłożyć na dno 2/3pokrojonych w plasterki ziemniaków, poprószyć degustą.
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i podsmażyć. Wyłożyć na ziemniaki. Na piersi wyłożyć pieczarki polać keczupem i przykryć pozostałymi ziemniakami poprószyć degustą. Całość polać roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, poukładać plasterki kiełbasy i posypujemy startym żółtym serem. Przykryć pokrywą lub folią aluminiową na ok. 45 min w temp. 180 stopni.
*****