Poniedziałek, 01.27.2025, 10:20 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

 

Ryba z patelni

Składniki: 60 dag filetów rybnych, cytryna, sól, pieprz, olej.

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 5-10 min. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju ( można też panierować w samej mące lub mące, jajku i bułce tartej). Podawać z ugotowanymi ziemniakami z wody oraz surówkę.

 

Ryba po grecku.

Składniki: 60 dag filetu z dorsza, 4 marchewki,1 selera,3 cebule, 500 ml przecieru pomidorowego,1 jajko,4 łyżki bułki tartej,4 łyżki mąki,sól, pieprz.

Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć, obtoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tatą. Rybę smażyć na patelni na rozgrzanym oleju aż się zrumieni. Rybę wyłożyć na półmisek a na oleju smażyć cebulę pokrojoną w plasterki gdy sie zeszkli dodać marchew i seler starte na tartce jarzynce dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wlewamy sos pomidorowy,wymieszać i znowu dusić ok. 15 minut. Na półmisek wykładamy część warzyw na nie układamy usmażoną rybę i na wierzch wykładamy drugą część warzyw. Potrawę można podawać na ciepło i na zimno.

                                                *****

Łosoś z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku,  trochę tymianku, , 1 łyżeczka pieprzu, 2 filety z łososia, 1 cytryna

Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem. W patelni stopić masło. dodać czosnek i łososia. Smażyć aż mięso ryby będzie można lekko rozdzielać się widelcem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

                                                 *****

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz