Ryba z patelni
Składniki: 60 dag filetów rybnych, cytryna, sól, pieprz, olej.
Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 5-10 min. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju ( można też panierować w samej mące lub mące, jajku i bułce tartej). Podawać z ugotowanymi ziemniakami z wody oraz surówkę.
Ryba po grecku.
Składniki: 60 dag filetu z dorsza, 4 marchewki,1 selera,3 cebule, 500 ml przecieru pomidorowego,1 jajko,4 łyżki bułki tartej,4 łyżki mąki,sól, pieprz.
Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki, posolić i popieprzyć, obtoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w mące wymieszanej z bułką tatą. Rybę smażyć na patelni na rozgrzanym oleju aż się zrumieni. Rybę wyłożyć na półmisek a na oleju smażyć cebulę pokrojoną w plasterki gdy sie zeszkli dodać marchew i seler starte na tartce jarzynce dodać trochę wody i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wlewamy sos pomidorowy,wymieszać i znowu dusić ok. 15 minut. Na półmisek wykładamy część warzyw na nie układamy usmażoną rybę i na wierzch wykładamy drugą część warzyw. Potrawę można podawać na ciepło i na zimno.
*****
Łosoś z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
Składniki : 2 łyżki masła, 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku, trochę tymianku, , 1 łyżeczka pieprzu, 2 filety z łososia, 1 cytryna
Filety z łososia oprószyć z obu stron pieprzem. W patelni stopić masło. dodać czosnek i łososia. Smażyć aż mięso ryby będzie można lekko rozdzielać się widelcem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
*****