Naleśniki z mandarynkami
Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mleka (może być mleko kokosowe będzie jeszcze aromatyczniejsze), 1 szklanka mąki ,szczypta soli, 5 dag masła, 3-4 łyżki oleju, 4 mandarynki, 2 łyżki cukru, 50 ml likieru pomarańczowego.
Mandarynki sparzyć i wyszorować. Z dwóch zetrzeć skórkę na drobnej tarce i wycisnąć sok bez pestek.
Przygotować ciasto naleśnikowe: Do mąki wbić jajka, dodać sól, wlać mleko. Zmiksować na gładkie ciasto i wstawić na 30 min do lodówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem, sokiem i skórką, dodać likier. Naleśniki usmażyć, każdy naleśnik posmarować cieniutko masłem i złożyć na cztery. Pozostałe mandarynki podzielić na cząstki i podsmażyć na patelni aż puszczą sok. Zdjąć. Na patelni ułożyć naleśniki i obsmażyć.
*****
Placki po węgiersku
Składniki na placki: 1/2 kg ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.
Nadzienie: 1 kg mięsa wieprzowego, 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku, papryka słodka i ostra, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka mąki, granulowany czosnek, 1 łyżka warzywka, sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzeć na tarce i połączyć z resztą składników. Smażyć placki wielkości dna patelni.
Posiekaną cebulę i czosnek podduś na patelni. Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i wyłóż na patelnie i podduś aż będzie miękkie. Na koniec zagęść mąka. Nakładaj mięso na upieczone placki i podawaj z sosem czosnkowym.
*****
Cynamonowe naleśniki
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 3 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, 1/3 łyżeczki cukru waniliowego, tłuszcz.
Nadzienie: 300 g serka śmietankowego, garść rodzynek, 2 łyżeczki cynamonu, cukier waniliowy, jogurt naturalny, cukier puder.
Składniki na ciasto miksujemy , wlewamy tyle wody by było półpłynne. Dodajemy cynamon. Na natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Serek mieszamy z rodzynkami, cynamonem i cukrem waniliowym. Masę rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy. Podsmażamy do zrumienienia z obu stron. Gorące polewamy jogurtem wymieszane z cukrem pudrem.
*****
Racuszki z bananami
Składniki (18- 20 racuszków): 2 szkl. mąki pszennej,1,5 szkl. maślanki, 2-3 łyżki cukru, 1-2 jajka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 duży banan, szczypta soli, cukier puder do posypania upieczonych racuszków, olej do pieczenia.
Mąkę mieszam z sodą, solą i cukrem. Jajko rozkłócone mieszam z maślanką. Wszystkie składniki mieszam do połączenia składników. Banana obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Na rozgrzanej oliwie smażę racuchy z obu stron, na złoty kolor. Racuszki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub bibule. Posypuję cukrem pudrem, podaję na ciepło z ulubionym dżemem lub powidłami.
*****
Racuchy w kilka minut.
Składniki: 150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 150 ml mleka, 2-3 łyżeczki cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 1 jabłko, olej, cukier puder do oprószenia.
Do dużej miski starannie przesiać mąkę następnie połączyć ja z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu rozkłócić jajko i wymieszać je z mlekiem. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tartce o małych oczkach. Zawartość obu misek połączyć z jabłkiem po czym odstawić na 10- 15 min. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Masę zamieszać i wykładać po 1-2 łyżki tworząc niewielkie placuszki. Smażyć na rumiano i wykładać na papierowy ręcznik by osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
*****
Racuszki z jabłkami
Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1 op. cukru waniliowego, 2 dag świeżych drożdży, 2- 3 jabłka, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier do posypania.
Drożdże, cukier waniliowy, sól, cynamon i lekko podgrzane mleko wymieszać razem. Dodać przesianą mąkę i jajka wszystko wymieszać na gładką masę. Jabłka umyć , obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić do ciasta i dobrze wymieszać. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta się zwiększy rozgrzać olej na patelni i nakładać niewielką ilość ciasta na patelnie. Placuszki smażyć po obu stronach, osączyć na papierze i posypać cukrem .
*****
Indyjskie chlebki naan
Składniki: 50 dag mąki, jajko, 250 ml mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki roztopionego masła, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody.
Składniki suche przesiewamy, dodajemy rozkłócone jajko, jogurt, i łyżkę masła. Stopniowo dodajemy tyle mleka aby powstało miękkie ciasto. Wyrabiamy i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok 2 godz. N a oprószonej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Dzielimy na 8 części . Rozwałkujemy na długie ok. 15 cm owalne placki. Kładziemy na natłuszczonej blaszce. Wierzchy zwilżamy wodą. Smarujemy resztą masła. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni C. Można je jeść z masłem albo jako dodatek do mięs lub warzyw.
*****
Ruloniki (naleśniki) z białym serem
Składniki: 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 2 jajka, 1 szklanki mąki, szczypta soli, 40 dag sera pełnotłustego, 3-4 łyżki cukru, 2 łyżki śmietany, 3-4 łyżki oleju.
Mleko połączyć z wodą, jajkami i mąką. Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju,i łyżkę cukru. zmiksować odstawić na kwadrans. Twaróg ugnieść ze śmietaną i cukrem, można dodać sparzone rodzynki. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki na zloty kolor. Każdy placek smarujemy serem i zwijamy w rulony. Podawać od razu gorące. Warto dodać porcję ulubionego dżemu.