Gołąbki z ryżem
Składniki: 1 główka białej kapusty, 250 g mielonej wieprzowiny, 250 g ryżu, mąka.
Przyprawy: wegeta, sól, pieprz.
Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody na półtwardo następnie odcedzić i opłukać zimną wodą. Do ryżu dodać zmielone mięso i przyprawić solą, pieprzem oraz wegetą do smaku. Farsz dokładnie wymieszać i odstawić by przeszedł przyprawami. Z kapusty usunąć głąb ostrym nożem. Warzywo włożyć do gotującej się wody na co najmniej 5 min. Ostrożnie odrywać kolejne liście. Na każdy liść nałożyć porcję mięsno - ryżowego farszu i formować gołąbki. Tak przygotowane roladki ciasno ułożyć w brytfance jedna obok drugiej. Zalać gorącą wodą tak aby gołąbki były przykryte. Wierzch posypać wegetą. Garnek z gołąbkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 200 stopni C. i zapiekać przez 1 godzinę. Sos z gołąbków zagęścić mąką, zagotować i polać nim porcje dania na talerzu. Serwować na gorąco.
*****
Roladki faszerowane z indyka
Składniki: 1,5 kg piersi z indyka, 40 dag pieczarek,1 cebula, 3 jajka,1/2 szklanki słodkiej śmietany, 2 łyżki mąki pszennej,olej, sól, pieprz.
Piersi z indyka doprawić i rozbić. Pieczarki pokroić i udusić z cebulką, odlać powstały sos z pieczarek ( trochę pieczarek odłożyć z sosem aby użyć go póżniej do polania roladek). Doprawić, dodać surowe jajka i lekko podsmażyć. Farsz rozłożyć na rozbitych plastrach indyka, zwinąć w rulon, związać. Roladki zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszkę, podlać olejem i upiec w piekarniku. Przestudzone mięso pokroić.
Z pozostałego sosu i odłożonych pieczarek, śmietany i maki zrobić sos. Roladę podawać podgrzaną i polaną sosem.
*****
Zrazy w sosie grzybowym
Składniki: 1 kg schabu, 2 ogórki kiszone, sól, 1 cebula, 100 g boczku w plasterkach, ostra papryka w proszku, olej, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, garść suszonych grzybów( np. borowików), 250 g pieczarek, 250 g sera żółtego, 2 łyżki masła.
Mięso podzielić na porcje, rozbić i posypać solą i pieprzem. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i ser żółty zetrzeć na tarce o duzych oczkach (jarzynce). Na płatach mięsa układać porcje boczku, ogórka, pieczarek, cebuli i sera. Zwinąć i spiąć wykałaczkami. Zrazy opiec na patelni na oleju na złoto. Roladki przełożyć do garnka podlać wodą i gotować ok. 30 min. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie po czym drobno posiekać , podsmażyć na maśle i wrzucić do gotującego się sosu. Gotować klka minut, podawać z ziemniakami lub kaszą.
*****
Rolada schabowa z warzywami
Składniki: 1,2 kg schabu bez kości, 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem, 150 g kremowego twarożku śmietankowego, 2 łyżki posiekanej natki, 4 łyżki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, mielona słodka papryka, sól, pieprz, olej.
Do posolonego wrzątku wrzucić nierozmrożoną marchewkę z groszkiem. Gotować ok 7 min. odcedzić i przestudzić. Mięso umyć i osuszyć. Przeciąć tak aby powstał duży płat i rozbij tłuczkiem. Oprósz solą, pieprzem, papryką, dodaj zmiażdżony czosnek. Twarożek śmietankowy wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, i natką pietruszki. Dodaj marchewkę z groszkiem , dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Nadzienie rozsmaruj na płacie mięsa. Zwiń roladę i obwiąż nićmi . Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i podsmaż roladę na oleju z obu stron. Przełóż roladę do żaroodpornego naczynia i podlej olejem na którym się smażyła. Piecz pod przykryciem ok. 90 min. w temp. 180 stopni C. Podlewaj mięso sosem który jest z pieczenia w naczyniu a 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby się rolada zarumieniła.
*****
Schabowe faszerowane pieczarkami
1/2 kg schabu ( może być z kością), ok.20 dag pieczarek , cebula, jajko, vegeta, pęczek natki pietruszki, kostka rosołowa, olej, sól, pieprz.
Kroimy dość grube kawałki schabu i w środku nacinamy tak by powstała kieszonka. Solimy, oprószamy pieprzem i vegetą - w środku i na zewnątrz.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzącej wody. Cebulę i pieczarki kroimy z natką pietruszki i podsmażamy na oleju. Przekładamy do rondla, zalewamy wywarem i dusimy ok. 15 minut.
*****
Roladki z indyka z żółtym serem i plasterkami szynki
Składniki: 6 kotletów z piersi z indyka, 6 plasterków szynki, 6 plasterków sera żółtego, 10 dag masła, sól, pieprz, tłuszcz, 3 surowe jajka ,bułka tarta
Kotlety rozbić ,doprawić solą i pieprzem. Na każdy kotlet położyć plasterek żółtego sera, szynki i trochę masła.
Formować roladki. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć z obu stron na małym ogniu. Następnie włozyć mięso do brytfanki, dodać trochę tluszczu i zapiekać w piekarniku przez ok. 20 mni. w temp. 150 stopni C.
*****
Roladki z trzech mięs.
Składniki: 500 g szynki bez kości, 350 g fileta z kurczaka, 250 g przyprawionego mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, kilka plastrów sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, olej.
Szynkę pokroić w plastry, mięso rozbić i posypać przyprawami. Na płaty położyć po 1 plastrze sera żółtego, spory kawałek fileta oraz 2 łyżki przyprawionego mięsa mielonego. Każdy kotlet zwinąć w roladkę i ciasno związać za pomocą białej bawełnianej nitki . Tak przygotowane roladki zrumienić na rozgrzanym oleju a następnie zalać gorącą wodą i dusić do miękkości czyli ok. 1 godz. Podawać z surówką lub jako obiad świąteczny z dodatkiem ziemniaków i ulubioną surówką.
*****
Devolay z serem i natką pietruszki
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, 40 g masła , natka pietruszki, słodka papryka,sól i pieprz, olej , bułka tarta, mąka pszenna
Każdą połówkę piersi przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso rozbić za pomocą tłuczka na płaskie kotlety.Przyprawić sola , pieprzem i papryką.
Natkę pietruszki posiekać . Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku i w bułce tartej, po czym smażyć z każdej strony około 7- 10 minut.
*****
Kotlety mielone z parówką
Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego,1 jajko, 1 cebula, 3-4 parówki, 1/2 szkl bułki tartej, jedna czerstwa kajzerka, przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz, olej do smażenia.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku kajzerkę, wbić jajko, dodać przyprawy wg uznania i dobrze wyrobić. parówki pokroić na kawałki ( najlepiej na połowe) i każdą z nich oblepić mięsem mielonym. Następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju