Poniedziałek, 01.27.2025, 10:48 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

 Kwaśno - słodka pieczeń

Składniki: 1 kg schabu bez kości, sól, pieprz, majeranek, 30 dag truskawek, 1 szklanka wywaru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, odrobina żelatyny, imbir, sos worcester.

Mięso natrzeć przyprawami, upiec, żelatynę namoczyć, mączkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnego wywaru, połączyć z gorącym wywarem i startym kłączem imbiru, dodać rozpuszczoną żelatynę, ostudzić. Truskawki zmiksować ,połączyć z sosem , przyprawić. Podlać upieczone mięso , jak będzie miękkie podawać z ryżem i sałatką.

                   

                                                 *****

Pieczona łopatka z listkiem

Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości, sól, pieprz, 2 mini kostki czosnku, 4 łyżki pikantnej przyprawy do grilla, 6-8 liści laurowych.

Mięso myjemy i osuszamy.Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do grilla i kostkami czosnku. Obwiązujemy jak szynkę. Pod sznurek z wierzchu i pod spodem wkładamy listki laurowe, uważając żeby się nie pokruszyły. Łopatkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Na 2-3 dni wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pieczemy ok 1 godzinę. Sznurek i liście usuwamy gdy łopatka ostygnie.

                                                  *****

Boczek marynowany w miodzie.

*1 kg chudego surowego boczku

marynata: łyżka miodu, roztarty ząbek czosnku, pół łyżeczki cynamonu, pokruszony gożdzik, łyżeczka przyprawy maggi, płaska łyżeczka soli.

Miód rozetrzeć z maggi i dwoma łyżkami wody, dodać czosnek i resztę przypraw wszystko starannie wymieszać.

Skórkę boczku ponacinać tak, by powstała „kratka” . Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową i na kilka godzin włożyć do lodówki. Następnie przełożyć do brytfanki „kratką” do góry podlać 2-3 łyżkami wody i piec ok. 15- 20 min.

                                                    *****

Schabowe na bogato.

 Składniki: 4 kotlety schabowe, 25 dag pieczarek, cebula, przyprawa- degusta, 20 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta,2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, pieprz i sól do smaku.

Kotlety rozbić poprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące następnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju.

Pieczarki i cebule kroimy. Smażymy na oleju z dodatkiem degusty. Ser zetrzeć na tarce jarzynce.

Kotlety wyłożyć na blachę na każdy wyłożyć smażone pieczarki i posypać startym serem. Pieczemy 10-15 min. w temperaturze ok. 180 stopni.

                                                  *****

Golonka pieczona

Składniki : 2 golonki wieprzowe, 3 ząbki czosnku, sol, pieprz

W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć golonki  i gotować  przez 30 - 50 minut.Wyjąć z wody i delikatnie ponacinać skórę w kratkę.Golonki natrzeć przyprawami, włożyć na blachę polać lekko wodą i piec ok 1 godziny co jakiś czas polewajac powstałym sosem.
Sos można użyć do polania golonki lub ziemniaków z którymi można podać i najlepiej podać z surówka z kiszonej kapusty.

                                                   *****

Karkówka w keczupie

Składniki: 1-1,5 kg karkówki, ok. 1 kg pieczarek, 3-4 cebule, 1 papryka, ok. 1 litr keczupu, pieprz, sól, olej.

Karkówkę pokroić w plastry, położyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, polać olejem, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną paprykę. Pieczarki poddusić i wyłożyć na wierzch a na pieczarki polać keczup. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 stopni C.

                                                                      *****
 

 

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz