Kwaśno - słodka pieczeń
Składniki: 1 kg schabu bez kości, sól, pieprz, majeranek, 30 dag truskawek, 1 szklanka wywaru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, odrobina żelatyny, imbir, sos worcester.
Mięso natrzeć przyprawami, upiec, żelatynę namoczyć, mączkę ziemniaczaną rozmieszać w odrobinie zimnego wywaru, połączyć z gorącym wywarem i startym kłączem imbiru, dodać rozpuszczoną żelatynę, ostudzić. Truskawki zmiksować ,połączyć z sosem , przyprawić. Podlać upieczone mięso , jak będzie miękkie podawać z ryżem i sałatką.
*****
Pieczona łopatka z listkiem
Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości, sól, pieprz, 2 mini kostki czosnku, 4 łyżki pikantnej przyprawy do grilla, 6-8 liści laurowych.
Mięso myjemy i osuszamy.Nacieramy solą, pieprzem, przyprawą do grilla i kostkami czosnku. Obwiązujemy jak szynkę. Pod sznurek z wierzchu i pod spodem wkładamy listki laurowe, uważając żeby się nie pokruszyły. Łopatkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Na 2-3 dni wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Pieczemy ok 1 godzinę. Sznurek i liście usuwamy gdy łopatka ostygnie.
*****
Boczek marynowany w miodzie.
*1 kg chudego surowego boczku
marynata: łyżka miodu, roztarty ząbek czosnku, pół łyżeczki cynamonu, pokruszony gożdzik, łyżeczka przyprawy maggi, płaska łyżeczka soli.
Miód rozetrzeć z maggi i dwoma łyżkami wody, dodać czosnek i resztę przypraw wszystko starannie wymieszać.
Skórkę boczku ponacinać tak, by powstała „kratka” . Natrzeć boczek marynatą, owinąć folią aluminiową i na kilka godzin włożyć do lodówki. Następnie przełożyć do brytfanki „kratką” do góry podlać 2-3 łyżkami wody i piec ok. 15- 20 min.
*****
Schabowe na bogato.
Składniki: 4 kotlety schabowe, 25 dag pieczarek, cebula, przyprawa- degusta, 20 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta,2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, pieprz i sól do smaku.
Kotlety rozbić poprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące następnie w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju.
Pieczarki i cebule kroimy. Smażymy na oleju z dodatkiem degusty. Ser zetrzeć na tarce jarzynce.
Kotlety wyłożyć na blachę na każdy wyłożyć smażone pieczarki i posypać startym serem. Pieczemy 10-15 min. w temperaturze ok. 180 stopni.
*****
Golonka pieczona
Składniki : 2 golonki wieprzowe, 3 ząbki czosnku, sol, pieprz
W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć golonki i gotować przez 30 - 50 minut.Wyjąć z wody i delikatnie ponacinać skórę w kratkę.Golonki natrzeć przyprawami, włożyć na blachę polać lekko wodą i piec ok 1 godziny co jakiś czas polewajac powstałym sosem.
Sos można użyć do polania golonki lub ziemniaków z którymi można podać i najlepiej podać z surówka z kiszonej kapusty.
*****
Karkówka w keczupie
Składniki: 1-1,5 kg karkówki, ok. 1 kg pieczarek, 3-4 cebule, 1 papryka, ok. 1 litr keczupu, pieprz, sól, olej.
Karkówkę pokroić w plastry, położyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu, polać olejem, posolić i popieprzyć. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną paprykę. Pieczarki poddusić i wyłożyć na wierzch a na pieczarki polać keczup. Piecz ok. 2 godz. w temp. 180 stopni C.
*****