Poniedziałek, 01.27.2025, 10:28 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Żur wielkanocny

Kwaszenie żuru: 25 dag mąki na żur (połowa mąki pszennej i połowa żytniej), ok. 1 i 1/2 litra przegotowanej wody, 3-4 ząbki czosnku, 1 kromka żytniego chleba.

Do mąki dolać letnią wodę, dobrze roztrzepać i dodać czosnek. przelać do słoja i przykryć kromką chleba. Nakryć słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni do ukiszenia.

Gotowanie żuru: 3 litry rosołu lub wywaru z warzyw, chrzan do smaku, czosnek do smaku, jajka na twardo ( wg uznania), wędlina ( wg uznania), pieprz, sól.

Do rosołu lub wywaru dodać kwaszony żur. Zagotować, dodać chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w ćwiartki jajka, plasterki wędliny. Doprawić do smaku.

                                                 *****

 Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Składniki: 600 g surowej białej kiełbasy, 1 cebula, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 kostka przyprawy czosnkowej lub czosnku suszonego 1/2 łyżeczki, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę opłukać i włożyć do niedużego garnka, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min. Następnie wyjąć z garnka, osuszyć i włożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na kiełbasę położyć pokrojoną w krążki cebulę i posypać przyprawami , możemy troszkę posolić i całość skropić niewielką ilością oleju. Piecz w piekarniku ok. 20 min. w temp. 180 stopni C.

                                                   *****

 

Baranek Wielkanocny

Ciasto: 15 dag margaryny, 20 dag cukru kryształu, 35 dag mąki, 4 jaja, 8 łyżeczek słodkiego mleka, 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia.

Lukier: 6 białek,60 dag cukru pudru, sok z cytryny.

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę z proszkiem i mleko. Ubić białka na pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Przygotować formę w kształcie baranka. Wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do połowy formy w kształcie baranka, przykrywamy drugą formą która jest tyłem baranka. Piec w piekarniku ok. 1 godz. w temp. ok. 180 stopni C. Po upieczeniu delikatnie wyjąć ciasto z formy. Po dwóch dniach oczyścić z bułki tartej i ozdobić lukrem.

Lukier: Białko z cukrem ucierać aż do uzyskania gęstej masy. Dodać sok z cytryny i wymieszać. jeśli lukier jest rzadki dodać więcej cukru pudru.

                                                 *****

Chrzanowy krem

Składniki: 1 mały słoik chrzanu, 4-5 łyżek gęstej śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz.

Wszystkie składniki połączyć, zmiksować i doprawić do smaku. Krem dekoracyjnie przybrać posiekanym szczypiorkiem. Doskonały do wędlin i mięs na zimno.

                                                 *****

Wielkanocny precel z białej kiełbasy

Składniki: 600 g surowej białej kiełbasy, 1 cebula, 1-2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 kostka przyprawy czosnkowej, 1 ząbek czosnku,  tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Kiełbasę ułożyć w rondlu, zalać wodą i gotować ok. 15 min. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Ułożyć w nim kiełbasę. Dołożyć krążki cebuli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość skropić tłuszczem, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min. w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia doprawić pokruszoną przyprawą czosnkową oraz mieloną papryką. Kiełbasę serwować z sosem cebulowym i innymi dodatkami np. keczupem.

                                                  *****

Babka drożdżowa

Składniki: 1/2 kg mąki, 3 żółtka, 1/2 szkl. oleju, 5 dag drożdzy, 1/4 litra mleka, 3 łyżki cukru, rodzynki, sól.

Z drożdży, 1 łyżki cukru, odrobiny mleka zrobić rozczyn. Gdy podrośnie dodać pozostałe  składniki dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia i znowu wyrobić. Gdy podrośnie przełożyć do formy na babkę do 1/2 ich wysokości. Pozostawić w cieple aż podwoją swoją objętość po czym wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min. w temp. ok. 180 stopni C. Po upieczeniu udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

                                                  *****

Babka ucierana

Składniki: 25 dag margaryny, 6 jaj, 30 dag mąki, 20 dag cukru kryształu, 1 cukier waniliowy, 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 10 dag bakalii.

Margarynę utrzeć z cukrem,dodać po jednym żółtku, następnie na przemian mąkę z proszkiem i śmietanę na koniec dodać bakalie. Z białek ubić pianę i wymieszać z ciastem. Do 1/3 części ciasta dodać kakao i wymieszać. Na dno foremki przełożyć ciasto białe a na nie ciasto czarne. Delikatnie docisnąć do dna drewnianą łyżką. Piec przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

                                                  *****

 

 

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz