Tradycyjna karpatka
Składniki: 1 i 1/4 margaryny, 5 jajek + 3 żółtka, 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2/3 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki cukru, cukier puder do posypania.
1/2 kostki margaryny roztopić, wlać 1 szklankę wody i zagotować. Następnie wsypać 1 szklankę mąki pszennej i wymieszać. Masę wystudzić po czym dodać 5 jajek i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć na 2 blachy posmarowane tłuszczem. Każdy płat piec ok.50 min. w temp. 180 stopni C. Połowę mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka połączyć z żółtkami i mąkami wlać do gotującego się płynu , ciągle mieszać by się nie przypaliło. Ostudzić i zmiksować z pozostałą margaryną. Ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem.
*****
Tort śmietanowy
Biszkopt:8- 9 jaj, 8-9 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8-9 łyżek mąki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać łyżką aby masa się nie zbiła.
Śmietana:1 litr śmietany, 5 śmietan- fixów lub śnieżka,ok szklankę cukru pudru (wg uznania)
Śmietanę ubić na sztywno dodać śmietan- fixy i cukier puder.
Dodatkowo:dżem wiśniowy
Poncz:szklanka przegotowanej wody, sok z 2 cytryn, 2-3 łyżki cukru
Biszkopt przeciąć na 3 czesci. Na spód- pierwszą część ciasta posmarować dżem i część śmietany, położyć drugą część ciasta i nasączyć 1/2 ponczu i nałożyć następną część śmietany, przykryć ostatnim blatem ciasta ktore nasączamy pozostałym ponczem i wykładamy resztę śmietany i smarujemy wierzch i boki tortu. stroimy wg uznania.
*****
Rolada truskawkowa
Ciasto:7 białek,5 żółtek,15dkg cukru, 10dkg mąki, 1 łyżka octu,1 łyżeczka proszek do pieczenia.
Nadzienie:1/2 litra śmietany 30%, truskawki, 2 łyżki żelatyny lub galaretka truskawkowa (rozpuszczone w małej ilości wody).
Żółtka ubić z cukrem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ubite na sztywno białka i ocet. Wylać na formę ciasto i upiec. piec w 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu gorące ciasto zwinąć w ściereczkę lub pergamin i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno dodać przestudzoną galaretkę lub żelatynę.
Na ciasto nakładać śmietanę i pokrojone truskawki, zwinąć roladę. Na wierzch udekorować polewą i truskawkami.
*****
Shrek
Biszkopt: 5 jaj, 5 łyżek cukru, 5łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka ubić. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Piec ok. 30 min.
Dodatkowo:1 litr zielonego soku np. Kubuś, 4 galaretki zielone, 3 budynie śmietankowe, 0,5 l śmietany 30%, 2 opakowania Delicji
Na soku ugotować budynie. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt. Na budyniu ułożyć delicje i ubita śmietanę (wymieszaną z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1 szklance wody). Na koniec 2 galaretki rozpuścić w 0,5 litra wodyi jak przestygnie wylać na wierzch ciasta.
*****
Jabłkowe rafaello
Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki maki tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa jabłkowa: 3 galaretki agrestowe, 6 średnich jabłek, 3 szklanki gorącej wody.
Krem: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 laska wanilii, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,1 łyżka maki pszennej, 200 g miękkiej margaryny.
Posypka: 100 g wiórków kokosowych, 3 łyżki cukru, 70 g margaryny.
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodać cukier i dalej ubijać.Wbij po jednym żółtku. Mąkę przesianą z proszkiem delikatnie połącz z pianą. Blachę 35x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż biszkopt na blachę , piecz 35 min w temp. 170-180 stopni C. wyjmij z piekarnika i ostudź.
Masa jabłkowa: Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wsyp do gorącej galaretki i wymieszaj. Gdy zacznie tężeć wlej na biszkopt.
Krem: Rozprowadź mąkę w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i wanilią. Gdy mleko zacznie wrzeć usuń wanilię. Do gotującego mleka wlej masę mączna i ugotuj budyń. Miękkie masło utrzyj na puch , dodawaj po łyżce zimnego budyniu i zmiksuj. Gotowy budyń wyłożyć na zastygłą galaretkę.
Posypka: Wszystkie składniki na posypkę zrumień na patelni, ciągle mieszając. Przestudź i zimną posyp krem.
*****
Orzechowiec – pychotka
Ciasto: 40dag mąki, 6 łyżek cukru, 4 jajka, 20 dag margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Dodatkowo:30 dag orzechów, powidła lub dżem
Z żółtek, mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć nim 2 brytfanki (jednakowe) na ciasto posmarować powidła, na powidła wyłożyć pianę z ubitych białek (najlepiej z 6 białek po 3 białka na każdą brytfankę i 1 łyżką cukru ) na pianę wyłożyć orzechy ( po 15 dag na 1 blachę) piec oddzielnie.
Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 1/2szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, budyń śmietankowy, 1 margaryna.
Do połowy mleka dodać 2 żółtka, budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystkie składniki wymieszać i wlać na gotujące mleko(1/2 które pozostało). Ugotowany budyń wystudzić i zmiksować z 1 margaryną.
*****
Cytrynowiec
Ciasto: 3szklanki mąki,1,5szklanki cukru,1,5 margaryny,6 jajek,3 łyżeczki proszku do pieczenia,2 cytryny
Krem:1,5 szklanki wody,1 szklanka cukru,2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki masła,2 cytryny
Wszystkie składniki ciasta wymieszać (zmiksować) dodać startą skórkę z cytryny (wcześniej sparzoną) a następnie upiec. Po upieczeniu przekroić i przełożyć kremem.
Krem- zagotować wszystkie składniki i gorący wlać na spód ciasta i przykryć drugim.
Ciasto można polać polewą cytrynową: 20dag cukru pudru,4 łyżki soku z cytryny. Składniki wymieszać i utrzeć do białości aby była lejąca i udekorować nią ciasto.
*****
Tulipan
Ciasto: 1,5 szklanki cukru,1 margaryna,6 jajek,6 łyżek oleju,2 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka i olej następnie mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć wszystko razem i na koniec dodać ubitą pianę z białek i wymieszać wszystko razem.
Podzielić ciasto na 4 części:
1.Dodać kakao – 1 łyżkę
2.Dodać mak – 0,5 szklanki
3.Dodać kisiel czerwony np. wiśniowy
4.Dodać kisiel żółty lub pomarańczowy np. cytrynowy
Na wyłożonej papierem blasze kłaść łyżką ciasto na przemian aby powstało kolorowe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w 200stopniach ok. 50 – 60 min.
Aby ciasto ulepszyć ubijamy śmietanę 30% (0,5l) i do ubitej dodajemy galaretkę rozpuszczona w 0,5 szklanki gorącej wody. Mieszamy.
Ciasto kroimy na pół i na spód wylewamy śmietanę. Zostawiamy trochę i smarujemy wierzch ciasta i na to zetrzeć kawałek czekolady.