Poniedziałek, 01.27.2025, 10:31 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Pieczywo: Czerstwy chleb oraz bułki możesz wykorzystać do panierowania mięsa. Wystarczy, jeśli je zmielisz w maszynce do mięsa. Jeśli dodasz do nich suszony czosnek , panierka bedziej bardziej aromatyczna.

Sól: przesolona zupa odzyska smak , jeśli wrzucisz do niej na 10 min ćwiartki jabłka lub całego surowego ziemniaka, po czym je wyjmiesz, żeby się nie rozgotowały.

Resztka wina: Po spotkaniu rodzinnym często na dnie butelki zostaje odrobina wina, którą można wykorzystać. Wlej ją do pojemnika na lód i zamróź. Kostki użyj jako dodatek do sosu.

 

Jak uzyskać poszczególne barwniki 

Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.

Brązowy - esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać ciemno brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.

Czarny - młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.

Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa

Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.

Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.

Niebieski - borówka amerykańska, owoce tarniny, borówka amerykańska.

Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.

Różowy - rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).

Zielony – szpinak, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.

Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).

Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz