Pieczywo: Czerstwy chleb oraz bułki możesz wykorzystać do panierowania mięsa. Wystarczy, jeśli je zmielisz w maszynce do mięsa. Jeśli dodasz do nich suszony czosnek , panierka bedziej bardziej aromatyczna.
Sól: przesolona zupa odzyska smak , jeśli wrzucisz do niej na 10 min ćwiartki jabłka lub całego surowego ziemniaka, po czym je wyjmiesz, żeby się nie rozgotowały.
Resztka wina: Po spotkaniu rodzinnym często na dnie butelki zostaje odrobina wina, którą można wykorzystać. Wlej ją do pojemnika na lód i zamróź. Kostki użyj jako dodatek do sosu.
Jak uzyskać poszczególne barwniki
Biały – wkładamy ugotowane na twardo jajka na kilka minut do wody z dodatkiem octu.
Brązowy - esencja z herbaty, świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli. Aby uzyskać ciemno brązowy kolor, stosujemy liście dębu i olchy lub mocny wywar z kawy.
Czarny - młode liście czarnego klonu, kora olchy lub kora dębu, wygotowane olchowe szyszki, łupiny orzecha włoskiego.
Czerwony – owoce czarnego bzu, kora kruszyny, łuski czerwonej cebuli, szyszki olchowe, suszone jagody, kwiaty hibiskusa z kilkoma kroplami cytryny, wywar z buraków z kroplą octu, wywar z krokusa
Fioletowy – owoce tarniny i czarnego bzu, płatki ciemnej (czarnej) malwy.
Granatowy – wywar z hibiskusa i szczypty sody oczyszczonej, pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu.
Niebieski - borówka amerykańska, owoce tarniny, borówka amerykańska.
Pomarańczowy – dynia, sok z marchwi z kroplą octu.
Różowy - rozcieńczony sok z buraka (im mocniej rozcieńczony, tym jaśniejszy różowy).
Zielony – szpinak, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina, młoda trawa, pokrzywa, kora brzozowa, wywar z jemioły.
Złoty – wywar z kwiatków nagietka i kurkumy, łupiny orzecha włoskiego i łupiny cebuli (łupin cebuli musi być trochę więcej niż łupin orzecha).
Żółty – curry, kurkuma, kora młodej jabłoni, liście brzozy i olchy, drewno morwy, rumianek, trzcina, suszone kwiaty jaskrów polnych, suche łupinki cebuli, igły modrzewiowe.