Biszkopt na tort :
8- 9 jaj, 8-9 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8-9 łyżek mąki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać łyżką aby masa się nie zbiła.
*****
Biszkopt na roladę:
2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 4 jaja.
Jajka ubić z cukrem dodać obie mąki i wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor .
*****
Babeczki
4 szkl.mąki, 40dkg margaryny, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru.
Ze składników zrobić ciasto i wylepiać cienko natłuszczone foremki. Piec w 180- 200 stopniach na złoty kolor.
*****
Pyszne bułeczki
Składniki : 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 jajka, 5 łyżeczek suchych drożdży, 5 szklanek mąki pszennej, 1/2 szklanki stopionej margaryny
W garnku podgrzać mleko z wodą, cukrem i solą, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z jajami i drożdżami.
Wsypać mąkę do dużej miski zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko z drożdżami. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 do 30 minut.
Wlać do mąki stopioną margarynę i dobrze wymieszać. Dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Lekko pougniatać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 do 30 minut.
Uformować z ciasta bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Zostawić na 20 do 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, aż będą miały złoty kolor..
*****
Podstawowe ciasto pierogowe
2,5 szklanki mąki, żółtko, szczypta soli,łyżka oleju, ok. 3/4 szklanki gorącej wody.
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać w niego gorącą wodę zacząć wyrabiać ciasto następnie dodać żółtko, sól, olej. Szybko wyrobić elastyczne ciasto, uformować je w kulę, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić choć na 10 min by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i robimy pierożki.
*****