Poniedziałek, 01.27.2025, 8:30 AM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Biszkopt na tort :

8- 9 jaj, 8-9 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8-9 łyżek mąki.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać łyżką aby masa się nie zbiła.

                                                  *****

Biszkopt na roladę:

2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 4 jaja.

Jajka ubić z cukrem dodać obie mąki i wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor .

                                                 *****

Babeczki

4 szkl.mąki, 40dkg margaryny, 2 żółtka, 20 dkg cukru pudru.

 

Ze składników zrobić ciasto i wylepiać cienko natłuszczone foremki. Piec w 180- 200 stopniach na złoty kolor.

                                                 *****

Pyszne bułeczki

 Składniki : 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 jajka, 5 łyżeczek suchych drożdży, 5 szklanek mąki pszennej, 1/2 szklanki stopionej margaryny

W garnku podgrzać mleko z wodą, cukrem i solą, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z jajami i drożdżami.
Wsypać mąkę do dużej miski zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego mleko z drożdżami. Nie mieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 20 do 30 minut.
Wlać do mąki stopioną margarynę i dobrze wymieszać. Dodać więcej mąki, jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Lekko pougniatać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 do 30 minut.
Uformować z ciasta bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Zostawić na 20 do 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, aż będą miały złoty kolor..

                                                     *****

Podstawowe ciasto pierogowe

2,5 szklanki mąki, żółtko, szczypta soli,łyżka oleju, ok. 3/4 szklanki gorącej wody.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek i wlać w niego gorącą wodę zacząć wyrabiać ciasto następnie dodać żółtko, sól, olej. Szybko wyrobić elastyczne ciasto, uformować je w kulę, posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić choć na 10 min by odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i robimy pierożki.

                                                 *****

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz