Poniedziałek, 01.27.2025, 10:51 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

 Gulasz z wątróbki

Składniki: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka maki, 500 g wątróbki drobiowej, 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego, 2 czerwone papryki, 2 cebule, bazylia lub oregano, 150 g pieczarek, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, oliwa do smażenia.

Wątróbkę oczyścić i pokroić w paski. Następnie obtoczyć ja w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryki umyć i pociąć w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Składniki dusić na oliwie ok. 5 min. po czym zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z 1 litrem wody. Dodać szczyptę soli, pieprzu, ziarnka ziela angielskiego i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Do zawartości garnka  dołożyć wątróbkę i gotować 10 min. do miękkości.

                                                 *****

Żeberka z coca- colą

Składniki: 1 i 1/2 kg żeberek, 800 g pieczarek, 4 cebule, 2 opakowania przyprawy do żeberek z miodem, olej. 

Sos: 1/2 szklanki pikantnego keczupu, 1/2 szklanki musztardy, szklanka coca- coli.

Żeberka obtoczyć w przyprawie i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na którym smażone były żeberka. 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać na dnie po kolei: żeberka, uduszone pieczarki z cebulą i sos(keczup, musztardę, i coca- colę wymieszać) , następnie czynności powtórzyć tj. żeberka ,pieczarki, sos . Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec 80 min w 200 stopniach C. Po upływie tego czasu odlać tłuszcz i wstawić naczynie jeszcze do piekarnika aby sie podpiekło. Tłuszcz z żeberek zagęścić mąką ok. 1 łyżki i zrobić sos. Żeberka dopadać z kluskami śląskimi lub ziemniakami polać sosem i surówką.

                                                *****

Wątróbka drobiowa z jabłkiem

Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej, 2 kwaskowe jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, olej do smażenia.

Jabłka obrać , usunąć gniazda i pokroić na ósemki. Dusić na maśle, gdy będą prawie miękkie zestawić z ognia i przyprawić majerankiem i tymiankiem. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na oleju na rumiano. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze kilka minut razem ok. 10 min. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu gorące.

                                                   *****

Czosnkowy sos do pizzy lub pieczeni:

 Składniki:czosnek suszony ok 3 łyżeczki, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany 12%, pietruszka suszona ok 3 łyżeczki,1/4 szklanki wody przegotowanej wystudzonej, pieprz i sól do smaku.

Wszystkie składniki wlewamy i wkładamy do słoika. Miksujemy doprawiając  do smaku solą i pieprzem.

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz