Gulasz z wątróbki
Składniki: 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka maki, 500 g wątróbki drobiowej, 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego, 2 czerwone papryki, 2 cebule, bazylia lub oregano, 150 g pieczarek, pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, oliwa do smażenia.
Wątróbkę oczyścić i pokroić w paski. Następnie obtoczyć ja w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Papryki umyć i pociąć w paski, cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Składniki dusić na oliwie ok. 5 min. po czym zalać przecierem pomidorowym wymieszanym z 1 litrem wody. Dodać szczyptę soli, pieprzu, ziarnka ziela angielskiego i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Do zawartości garnka dołożyć wątróbkę i gotować 10 min. do miękkości.
*****
Żeberka z coca- colą
Składniki: 1 i 1/2 kg żeberek, 800 g pieczarek, 4 cebule, 2 opakowania przyprawy do żeberek z miodem, olej.
Sos: 1/2 szklanki pikantnego keczupu, 1/2 szklanki musztardy, szklanka coca- coli.
Żeberka obtoczyć w przyprawie i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na którym smażone były żeberka.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać na dnie po kolei: żeberka, uduszone pieczarki z cebulą i sos(keczup, musztardę, i coca- colę wymieszać) , następnie czynności powtórzyć tj. żeberka ,pieczarki, sos . Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec 80 min w 200 stopniach C. Po upływie tego czasu odlać tłuszcz i wstawić naczynie jeszcze do piekarnika aby sie podpiekło. Tłuszcz z żeberek zagęścić mąką ok. 1 łyżki i zrobić sos. Żeberka dopadać z kluskami śląskimi lub ziemniakami polać sosem i surówką.
*****
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej, 2 kwaskowe jabłka, 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jabłka obrać , usunąć gniazda i pokroić na ósemki. Dusić na maśle, gdy będą prawie miękkie zestawić z ognia i przyprawić majerankiem i tymiankiem. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na oleju na rumiano. Następnie dodać jabłka i dusić jeszcze kilka minut razem ok. 10 min. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu gorące.
*****
Czosnkowy sos do pizzy lub pieczeni:
Składniki:czosnek suszony ok 3 łyżeczki, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany 12%, pietruszka suszona ok 3 łyżeczki,1/4 szklanki wody przegotowanej wystudzonej, pieprz i sól do smaku.
Wszystkie składniki wlewamy i wkładamy do słoika. Miksujemy doprawiając do smaku solą i pieprzem.