Galaretka z kurczaka
Składniki: 2,5 litra rosołu, 1 opakowanie żelatyny (na 2,5 l wody), marchewka i pietruszka z rosołu, kurczak z rosołu, puszka groszku, pieprz, sól, maggi, 2 jajka
Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Do gotowego rosołu dodajemy żelatynę, dokładnie rozpuszczamy. Doprawiamy maggi i pieprzem. Warzywa kroimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy w plastry. W miseczki wkładamy po porcji mięsa , pietruszki, marchewki, plasterki jajka, i groszek konserwowy po łyżce do każdej. Zalewany rosołem z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia i wstawiamy do lodówki. Galaretkę dekorujemy zieloną pietruszką i podajemy jako dodatek ocet.
*****
Hod dog z ciasta francuskiego
Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 parówki, 4 plastry sera żółtego, ziarna słonecznika , sezamu lub inne jak kto woli, jajko
Ciasto dzielimy na 4 części. Parówkę zawijamy w plaster żółtego sera, a następnie w ciasto francuskie. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy ziarnami . Pieczemy w temp. 220 stopni C przez ok. 15 minut.
*****