Poniedziałek, 01.27.2025, 10:41 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Bigos królewski

Składniki na ok. 15 porcji: 3 kg kapusty kiszonej, 50 dag boczku wędzonego, 50 dag boczku świeżego, 50 dag kiełbasy cienkiej typu śląska, 50 dag mięsa wieprzowego np. łopatka, 4 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 garści suszonych grzybów, 2 garści wędzonych śliwek, sól, pieprz, 2 czubate łyżki majeranku, 4 liście laurowe, 7 ziaren ziela angielskiego, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, olej.

Kapustę wypłucz,pokrój i wrzuć do garnka. Dolej litr wody i gotuj  na małym ogniu. Pokrój w kostkę boczek, mięso i kiełbasę. Po kolei podsmażaj na oleju i wrzuć do kapusty. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę,czosnek w plasterkach, suszone połamane grzyby i pokrojone śliwki. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek i gotuj ok 3 godz na małym ogniu. Mieszaj często by się nie przypalił, dodaj przecier pomidorowy i dobrze zamieszaj łyżka i zagotuj.

                                                  *****

Kapuśniak


Składniki: 0,5kg żeberek lub innego miesa wieprzowego, włoszczyzna (marchewka, pietruszka, troszkę pora i selera), główka młodej kapusty, 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy, 4 ziemniaki, koperek lub pietruszka, liść laurowy, masło, cebula, sól, cukier

Żeberka gotujemy z włoszczyzną , przecedzamy i do wywaru dodajemy kapustę poszatkowaną i liść laurowy. Dodajemy ziemniaki w kostkę i pomidory (sparzone i obrane ze skórki), jeśli dodajemy koncentrat pomidorowy to dodajemy na samym końcu. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie wtedy dodajemy pokrojoną drobno cebulę i zeszkloną  na maśle lub oleju. Doprawić sola i pieprzem i przed podaniem posypać natką z pietruszki.

 

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz