Risotto bez mięsa
Składniki: 15 dag ryżu długoziarnistego, sól, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 cebula, mała róża brokułowa, garść zielonego szerokiego groszku, czerwona papryka, 2 łodygi selera naciowego, garść kiełków fasoli, 2 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego), 2 łyżki sosu sojowego.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Ząbki czosnku i imbir obrać , posiekać. Cebulę obrać, pokroić. Brokuł opłukać podzielić na małe różyczki. Groszek w strączkach pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić na słupki, łodygi selera pokroić na kawałki, kiełki opłukać. Czosnek i imbir przesmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę zeszklić ja mieszając. Dodać różyczki brokuła, groszek, seler naciowy, paprykę i kiełki. Wlać sos sojowy, mieszając całość ok. 5 min. Orzeszki ziemne zrumienić na suchej patelni. Ryż rozłożyć na talerze, wyłożyć na niego warzywa, posypać orzeszkami.
*****
Kotlety z kalafiora
Składniki: 1 średniej wielkości kalafior, bułka tarta, sól, pieprz, 1 jajko, olej do smażenia.
Kalafiora myjemy i na kilka min wkładamy do osolonej wrzącej wody by usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Następnie dzielimy kalafiora na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy będzie miękki przecedzić i zostawić na parę minut na durszlaku by dobrze go osączyć. Następnie kalafiora utłuc tłuczkiem dokładnie na jednolitą masę dodać do smaku sól, pieprz, jajko i dokładnie wymieszać. Dodać bułkę tartą tyle by produkty dobrze się połączyły, wymieszać. Na talerz wysypać bułkę tartą i obtaczamy w niej kotlety zrobione z powstałej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor. Smak kotletów można poprawić dodając starty ser żółty i polać sosem koperkowym.
*****
Bułeczki zapiekane ze szpinakiem, jajkiem i serem
Składniki: 4 Bułeczki, 500 g świeżego szpinak, jajka, czosnek,ser,sól,pieprz, olej, trochę masła i szczypiorek do posypania.
Szpinak myjemy , osuszamy i kroimy dość grubo. Wierzch bułeczek ściąć i wyjąć miąższ z bułek ( nie wyrzucać gdyż wykorzystamy do farszu) . Liście szpinaku myjemy. Lekko osuszamy. Rwiemy palcami lub kroimy dość grubo. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i pokrojony drobno czosnek podsmażamy i dodajemy pokruszoną bułkę( wyjęte z środka), chwilę smażymy do zrumienienia. Dodajemy odrobinę masła i wrzucamy pokrojone liście szpinaku. Chwilę smażymy i odstawiamy patelnię z ognia doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy bułki szpinakiem układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiamy troszkę olejem.Farsz delikatnie ugniatamy w bułkach i wlewamy do każdej po jednym jajku. Przysypujemy odrobiną twardego startego sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 220st. przez 10-12 minut. Jeśli chcemy, aby jajko było bardziej ścięte, pieczemy nieco dłużej.
Risotto z groszkiem
Składniki: 25 dag ryżu, 2 szkl. bulionu drobiowego, 4 łyżki groszku zielonego (może być mrożony), 1 cebula, 3 łyżki masła, 1/2 pęczka pietruszki.
Ryż zalać bulionem i gotować ok 15 min. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do ryżu , wsypać groszek i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć do niego risotto i piec 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. Risotto podawać gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.