Poniedziałek, 01.27.2025, 10:45 PM
Witaj Gość | RSS

ZBIERACZEK KULINARNY Eli

Główna | Rejestracja | Wejdź

Nalewka żurawinowa

Składniki: 6 szklanek (ok. 1 kg) świeżych mrożonych przez 24 godz. owoców żurawiny, 500 ml spirytusu, 2 szklanki suszonej żurawiny, 1/2 litra wódki, 2 szklanki cukru, 1 szklanka wody.

Świeże owoce mielimy, zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Nalewkę zlewamy i dolewamy wódkę. Z wody i cukru gotujemy syrop, łączymy nalewkę z ciepłym syropem, dodajemy suszoną żurawinę i odstawiamy na co najmniej miesiąc w ciemne miejsce. Przesączamy przez płótno i wlewamy do butelek.

                                                 *****

Wódeczka kokosowa

 

Składniki: 1 opakowanie wiórków kokosowych, 1 szklanka przegotowanej wody, 1 szklanka spirytusu, mleko skondensowane słodkie.

Wodę i spirytus wymieszać i zalać wiórki kokosowe następnie odstawić na 10 dni. Po 10 dniach odlać alkohol i powoli mieszać ze słodkim mlekiem skondensowanym. Jeśli jest zbyt gęste można dodać zwykłego przegotowanego mleka lub przegotowanej wody.

 

                                  *****

 

Wiśniówka

Składniki: 3 kg wiśni, 700 ml spirytusu, mała laska wanilii, 15 goździków, kawałek gałki muszkatołowej, 1 kg cukru, 500 ml wody.

Wiśnie (z pestkami), laskę wanilii goździki i gałkę muszkatołową wkładamy do gąsiorka. Zasypiamy cukrem. Wodę gotujemy, studzimy. Mieszamy z 400 ml spirytusu. Zalewamy wiśnie, zakorkowujemy gąsiorek odstawiamy w ciemne miejsce na 3 tygodnie. Dolewamy spirytus odstawiamy jeszcze na 3 miesiące. Nalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek.

                                                 *****

Wódka cytrynowa

Składniki: 1 litr spirytusu, 4 cytryny, 1,5 litra wody, 1 szkl. cukru, 

Cytrynę zasypać cukrem zostawić na 15 min. Dodać 1,5 litra wody(gotować 5 min.) na koniec dodać spirytus i kilka razy podnieść pokrywkę. Wlać w butelki.

                                                *****

Nalewka pomarańczowa

Składniki: 4 pomarańcze, 10 łyżeczek cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wody przegotowanej.

Pomarańcze wyszorować i sparzyć, osuszyć. Skórkę ścieramy a sok wyciskamy. Do naczynia wlewamy wodę, spirytus, cukier, skórkę z pomarańczy. Odstawiamy w słoiku na tydzień. Następnie nalewkę przecedzamy i wlewamy do butelek.

                                                *****

Jabłkowe martini

Składniki: syrop cukrowy (1 część), wódka ( 2 części ), sok jabłkowy ( 1 część ), sok z cytryny ( 1/2 lub 1 cała cytryna ), kostki lodu. 

Wymieszać syrop cukrowy, wódkę, sok z cytryny i sok jabłkowy. Odstawić najlepiej na parę minut aby się przegryzło. Wlewać do kieliszków z kostkami lodu.

                                               *****

Wódka z kukułkami

Składniki: 1/2 litra wódki,40 dkg cukierków kukułek.

Do dużego słoika wlać wódkę i wsypać cukierki kukułki. conajmniej raz dziennie poruszać słoikiem aby się cukierki dobrze rozpuściły. przelac do butelek i gotowe.

 

                                          *****

 

Cytrynóweczka Agi

Składniki: 13 cytryn, 0,5 kg cukru, 0,5l wody, 0,5 l spirytusu.

cytryny sparzyć i obrać bardzo cienko ze skórki. Skórki zalać spirytusem . Cytryny bardzo dokładnie obrać (bez białego co jest pod skórka gdyż to powoduje ze jest goryczka) gdy obierzemy trzeba pokroić drobno i zasypać cukrem . Odstawić na 4 dni. Po 4 dniach wszystko zlać razem i odstawić na 14 dni . następnie przecedzić i przelać do butelek.

 

Wyszukiwanie

Kalendarz

«  Styczeń 2025  »
PnWtŚrCzwPtSobNie
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Statystyki


Ogółem online: 1
Gości: 1
Użytkowników: 0
Strona www zarządzana przez system uCoz