Śledzie po kaszubsku
Składniki: 40 dag śledzi marnowanych, 5-6 cebul, olej, 1-2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,1/2 łyżki cukru, wegeta, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Cebule kroimy w półplasterki i z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz wegetą dusimy na gorącym oleju pod przykryciem. Pod koniec dodajemy koncentrat i cukier, chwilę dusimy i studzimy.
Ze śledzi zdejmujemy skórkę i na plaster nakładamy cebulę, następnie zwijamy koreczki i spinamy wykałaczką.
Koreczki najlepsze są następnego dnia.
*****
Rolmopsy śledziowe
Składniki: 500 g śledzi, ogórek kiszony, 100 ml octu, 4 cebule, 1 marchewka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 płaska łyżeczka cukru, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki soli, wykałaczki.
Śledzie moczymy przez godzinę w wodzie. Ogórek pokroić w dość grubą kostkę( lub w paseczki), cebulę w półplasterki. Część cebuli odkładamy, resztę mieszamy z ogórkiem. Nakładamy na każdy płat śledziowy, zwijamy i spinamy wykałaczką. Marchew kroimy w cienkie plasterki. Ocet mieszamy z 300 ml wody, soli, cukrem i oliwą. Śledzie układamy w słoiku dodajemy cebulę, marchew, przyprawy, zalewamy zalewą octową. Słoiki wstawiamy na 24 godz. do lodówki.
*****
Sałatka ze śledzi
5 płatów śledziowych pokroić w nieduże kawałki panierować w mące i upiec na oleju- wystudzić.
2 cebule czerwone pokroić w kostkę ,paprykę konserwową pokroić w cienkie paseczki.
Sos:1 szklanka wody, Keczup mały pikantny ,Literatka oleju, 2 łyżki cukru
Składniki sosu zagotować i wystudzić.
W naczyniu na spodzie ułożyć połowę usmażonych śledzi na to wyłożyć połowę cebuli i papryki, następnie znowu śledzie i cebule z papryką. Na wierzch polać sos.
*****