Surówka z czerwonej kapusty
1 główka czerwonej kapusty, 1 duża cebula, sól, pieprz, szczypta cukru, 1 łyżka octu winnego, sok z połowy cytryny, majonez.
Kapustę poszatkować, obgotować , odcedzić. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, sól, pieprz, cukier, ocet, sok z cytryny, majonez. Wymieszać i schłodzić w lodówce.
*****
Surówka z pora
Biała część dużego pora,1 duża marchewka,1 jabłko, kilka łyżek śmietany, sól, pieprz, posiekany koper lub pietruszka.
Pora dokładnie umyć i pokroić w półplasterki i wsypać do miski, posolić i odstawić na 15 minut. Obrać marchewkę i jabłko, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać pora, wymieszać ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę aby się przegryzła i można podawać.
*****
sos do sałatek do obiadu
składniki: 3 łyżki przegotowanej wody, 3 łyżki oliwy, 1-2 łyżki soku z cytryny, musztarda do smaku,drobno posiekany koperek ( na sos koperkowy) , czosnek przeciśnięty przez praskę ( na sos czosnkowy), sól i pieprz.
*****